Ясно и категорично искам да заявя, че ние ще настояваме за приемането този закон (новият Закон за горивата - бел. ред.), защото обратното ни поставя в невъзможност да работим в България. Това каза пред журналисти председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

„Ние ще искаме да се приеме в този вид, който е консенсусен за всички, но настояваме да има един закон, който да регулира пазара на горива, а не 14 както е сега, при които едните казват едно, а другите точно обратното“, коментира той.

От БПГА ще настояват да има и обществен орган, който да следи за изпълнението на закона.

„Аз не искам да подхождам като някои други хора, които казват изключете земеделците от закона. Ние, ако започнем да приемаме съсловни закони, ще се върнем в 18 век, когато е имало такива закони, изключващи част от обществото, казвайки, че не трябва да ги спазва“, смята Златев.

По думите му този закон е в интерес и в ползва на държавата, с единствена цел тя да обезпечи постъпленията в бюджета и да има равнопоставеност на участниците на пазара и върховенство на закона.

Валентин Златев каза, че е новост за него, че изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев участва в Консултативния съвет по законодателството в парламента (бел.ред. - проектозаконите, които са приети на първо четене, минават за становище през Консултативния съвет). Той добави, че ще говори с него и ще го помоли да не участва в дискусията заради конфликт на интереси.

„Има грешното разбиране, че Законът за горивата го внася, или настоява да бъде внесен, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и той е в наша ползва, което не е съвсем така“, коментира председателят на Асоциацията.

Той каза още, че смята българската държава за партньор в бизнеса с горива и тя получава повече от 50% от приходите от продажба на горива във вид на данъци и такси. „Половината от цената, която всеки български гражданин плаща на бензинколонката, за да си купи, независимо дали е бензин или дизел, отива в държавния бюджет", обясни Златев.

На въпрос защо законопроектът не срещна подкрепа от министрите, Златев отговори, че не смята така. „Не съм съгласен, че министрите са отхвърлили този закон, тъй като в продължение на две години имаше работна група, сформирана със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, която работи по текстовете на този закон и той е подписан от представителите на всички министерства, съгласуван е“, каза Златаев и добави, че затова е нелогично да се заема друга позиция.

Според председателя на БПГА, ако Агенция "Митници" и НАП си вършеха добре работата, нямаше да има нужда от този закон. „Очевидно е, че има пропуски в държавата, очевидно е, както самото Министерство на финансите потвърждава, че почти 1 млрд. лв. не се събират годишно от акцизи и ДДС“, каза Златев.

Той добави, че са проведени няколко срещи със зърнопроизводителите и с депутатите, които внасят закона и е постигнат консенсус, който е добър и за представителите на бранша.

Златев смята, че се говори популиситко, без да се познават добре текстовете на закона и според него той е написан в полза на бранша.

„Досега българското законодателство не третира понятие различно от понятието бензиностанция. Тоест, не се признават ведомствени бензиностанции, наличие на всякакви други обекти. Тоест,всеки един държавен орган, който би решил да се разправя с тях, би могъл да ги затвори веднага“, каза той.

Златев обясни още, че в новия закон това се поправя и е въведено понятието „вътрешен обект“, който дава право на зърнопроизводителите и селскостопанските производители да имат официално такива свои обекти, като те трябва да бъдат адресно регистрирани и да се измерват горивата, които са в тях, иначе се обезсмисляла идеята.

"Няма прогнози за увеличаване на цените на горивата през летния сезон", добави още директорът на "Лукойл". „Ние следваме международните пазари на петрола, има тенденция към леко покачване, но не мисля, че тя е бъде значителна“, коментира той.

Златев добави, че всяка подобна политическа нестабилност като тази в Сирия се отразява на международните пазари. „Да се надяваме, че здравият разум ще победи и Сирия няма да поднася повече изненади", каза Златев.

„Няма магическа пръчка, няма вариант, по който с един замах това да се случи. Очевидно, че ще бъде дълъг процес, в който и рафинериите ще произвеждат по технологични горива и двигателите на колите ще стават все по-технологични“, каза директорът на "Лукойл".

По думите му в крайна сметка светът трябва да намери някаква алтернатива на горивата, произведени от нефт и това рано или късно ще се случи, но няма да е толкова бързо, колкото всички очакват.