Докато Бразилия се подготвя за провеждането на президентските избори през октомври миналата година, много правителства по света гледаха на вота с нарастващо чувство на тревога. Крайно десният кандидат, Жаир Болсонаро, открито флиртува с подкопаването на демокрацията в страната. Той атакува изборния процес, като заяви, че електронните машини за гласуване, използвани от бразилските власти, са ненадеждни, и призова вместо това да се гласува с хартиени бюлетини. Непрекъснато намекваше за риска изборите да бъдат откраднати, като повтаряше твърденията на Доналд Тръмп в САЩ.

В крайна сметка обаче победата на Луис Инасио Лула да Силва през октомври беше приета без сериозно оспорване от Болсонаро и ветеранът на левицата встъпи в длъжност на 1 януари.

Фактът, че изборите не бяха сериозно оспорени, е свидетелство за силата на бразилските институции. Но това отчасти е и резултат от тиха, едногодишна кампания за натиск от страна на правителството на САЩ, което е настоявало политическите и военните лидери на страната да уважават и пазят демокрацията, за което не беше гръмко съобщено, пише в. "Файненшъл Таймс".

Целта е да се изтръгнат две последователни послания към размирните генерали в Бразилия и близките съюзници на Болсонаро: Вашингтон е неутрален по отношение на резултатите от изборите, но няма да търпи никакви опити за поставяне под съмнение на процеса на гласуване или на резултата.

Снимка: Getty Images

"Файненшъл таймс" разговаря с шестима бивши или настоящи американски служители, участвали в усилията, както и с няколко ключови бразилски институционални фигури, за да събере информация за това как администрацията на Байдън е участвала в това, което един бивш високопоставен служител на Държавния департамент нарича "много необичайна" кампания за разпространение на съобщения в месеците преди гласуването, използвайки както публични, така и частни канали.

Всички те са се постарали да подчертаят, че най-голяма заслуга за спасяването на бразилската демокрация пред лицето на атаката от страна на Болсонаро имат самите бразилци и техните демократични институции, които са устояли пред необикновените предизвикателства от страна на един президент, стремящ се да запази властта си.

"Бразилските институции са тези, които наистина се погрижиха за провеждането на изборите", казва високопоставен служител на американската администрация. "Важното беше, че предадохме правилните послания и запазихме политическата дисциплина".

Вашингтон има ясен геополитически стимул да искат да демонстрира способност да определя събитията в региона. Дълго време САЩ бяха доминиращата външна сила в Латинска Америка, но през последните години влиянието им бе подкопано от засилващото се китайско присъствие.

Администрацията на САЩ е имала и по-пряк мотив. След щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари от страна на привържениците на Тръмп, които се опитаха да отменят резултатите от изборите през 2020 г., президентът Джо Байдън се е почувствал много силно засегнат от всеки опит на Болсонаро да постави под въпрос резултата от свободни и честни избори, казват американски служители.

Кампанията не е лишена от риск. САЩ често са критикувани в региона за намеса във вътрешните му работи; през 1964 г. Вашингтон подкрепя военен преврат в Бразилия, който свали правителството на левия президент Жоао Гуларт и поставя началото на 21-годишна диктатура.

Тези събития подхранват дългогодишния скептицизъм към САЩ сред бразилската левица, включително Лула, който през 2020 г. заяви, че Вашингтон "винаги стои зад" усилията за подкопаване на демокрацията в региона.

Администрацията на Байдън е трябвало да намери начин да предаде посланието си, без САЩ да се превърнат в политическа топка в оспорваните избори.

Решението е съгласувана, но необявена кампания в множество клонове на американското правителство, включително военните, ЦРУ, Държавния департамент, Пентагона и Белия дом. "Това беше много необичаен ангажимент", казва Майкъл Маккинли, бивш високопоставен служител на Държавния департамент и бивш посланик в Бразилия.

"Това беше почти цяла година на стратегия, която се осъществяваше с много конкретна цел - не да се подкрепи един бразилски кандидат за сметка на друг, а да се съсредоточи силно върху [изборния] процес, да се гарантира, че процесът работи."

Подкрепа на изборния процес

Според бившия високопоставен служител на Държавния департамент Том Шанън усилията са започнали с посещението на съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан в Бразилия през август 2021 г. В изявление на посолството се казва, че посещението "потвърждава дългогодишните стратегически отношения между Съединените щати и Бразилия", но според Шанън Съливан си е тръгнал притеснен след срещата си с Болсонаро.

"Болсонаро продължи да говори за измамите в американските избори и продължи да гледа на отношенията си със Съединените щати от гледна точка на отношенията си с президента Тръмп", казва Шанън, който е и бивш посланик на САЩ в Бразилия и поддържа тесни контакти в страната.

Снимка: AP/БТА

"Съливан и екипът, който отиде с него, си тръгнаха с мисълта, че Болсонаро е напълно способен да се опита да манипулира изборните резултати или да ги отрече, както направи [Доналд] Тръмп. Така че много се мислеше за това как Съединените щати да подкрепят изборния процес, без да изглежда, че се намесват. И ето как започва всичко."

С началото на изборния сезон Бразилия е политическо огнище. Страната е дълбоко разделена между Болсонаро, бивш капитан от армията и близък съюзник на Тръмп, и Лула, лява икона, чиито постижения в намаляването на бедността през първите му два мандата бяха засенчени от присъда за корупция и затвор. Лула беше освободен предсрочно, а по-късно присъдата му беше отменена по процедурни причини.

Рисковете за бразилската демокрация са очевидни в страна с модерна история на военна диктатура. Болсонаро възхваляваше режима, управлявал Бразилия от 1964 до 1985 г., а през първия си мандат обсипваше въоръжените сили и полицията с похвали и пари, като увеличаваше бюджетите им и предоставяше ключови държавни постове на военни.

През август 2021 г. той заповяда на танкове да преминат покрай конгреса и Върховния съд с парад в деня, когато законодателите гласуваха неговото в крайна сметка неуспешно предложение за възстановяване на хартиените бюлетини.

Някои генерали се чувстваха неудобно от опитите на Болсонаро да политизира една институция, която се опитваше да стои настрана от политиката, откакто върна властта на цивилните през 1985 г., и се притесняваха от рисковете военните да излязат извън рамките на конституцията. Хамилтон Морао, вицепрезидентът на Болсонаро, е един от тях.

Снимка: БТА/АП

Шанън си спомня за посещението на Морао в Ню Йорк за частен обяд с инвеститори през юли миналата година, когато напрежението беше високо. След като е отхвърлил въпросите за рисковете от преврат и е повторил, че е уверен, че бразилските въоръжени сили са отдадени на демокрацията, Морао влиза в асансьора, за да си тръгне, а бившият посланик се присъединява към него.

"Когато вратата се затваряше, аз му казах: "Знаете, че посещението ви тук е много важно. Вие чухте от хората около масата техните притеснения. И аз споделям тези опасения и, честно казано, съм много притеснен. Морао се обърна към мен и каза: "Аз също съм много притеснен". Говорителят на Морао отказа коментар.

Електронно гласуване

През същия месец Болсонаро официално стартира кандидатурата си за преизбиране. "Армията - каза той на своите поддръжници - е на наша страна".

Няколко дни преди обявяването на кампанията президентът удвои усилията си да хвърли съмнение върху изборния процес. Той свика около 70 посланици на среща в Бразилия и направи презентация, в която постави под съмнение надеждността на бразилската система за електронно гласуване. Държавата помогна за създаването на електронното гласуване през 1996 г. и е единствената страна в света, която събира и брои гласовете изцяло по цифров път.

Сега Болсонаро предполага, че машините могат да допринесат за измами. Разтревожените служители на САЩ решават, че трябва да засилят кампанията си за информиране. Според тях Болсонаро е въвлякъл международната общност в спора за машините за гласуване, като е свикал срещата, и сега Вашингтон трябва да изрази още по-ясно своето мнение.

На следващия ден Държавният департамент публикува необичайно одобрение на избирателната система, в което се казва, че "способната и изпитана във времето избирателна система и демократичните институции на Бразилия служат като модел за народите в това полукълбо и по света".

"Изявлението на САЩ беше много важно, особено за военните", казва високопоставен бразилски служители. "Те получават оборудване от САЩ и се обучават там, така че добрите отношения със САЩ са много важни за бразилските военни. . . Изявлението беше антидот срещу военната намеса", допълва той.

Седмица по-късно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин използва посещението си на регионална среща на министрите на отбраната в Бразилия, за да изпрати ясно послание. Въоръжените сили и силите за сигурност трябва да бъдат под "силен граждански контрол", заяви той в речта си.

Снимка: AP/БТА

На четири очи Остин и други официални лица разясняват на бразилските военни последиците от подкрепата на всякакви противоконституционни действия, като например преврат. "Ще има значителни негативни последици за двустранните отношения между военните, ако те предприемат нещо. Те трябва да зачитат резултата от изборите", казва високопоставен служител от администрацията.

Допълнително послание към висшите бразилски военни е отправила генерал Лора Ричардсън, ръководител на Южното командване на САЩ, което отговаря за Латинска Америка, по време на посещенията си през септември миналата година и през ноември 2021 г., твърдят служители пред "Файненшъл Таймс". Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс също е идвал и е казал на администрацията на Болсонаро да не се бърка в изборите.

"Министърът на отбраната, ръководителят на ЦРУ, съветникът по националната сигурност - всички те посетиха страната в годината на изборите. Обичайно ли е това? Не, не е.", казва Маккинли.

САЩ оказват и известна практическа помощ на изборния процес, като помагат да се преодолеят трудностите по веригата за доставки, за да се набавят компоненти, особено полупроводници, необходими за производството на нови машини. Бившият посланик на САЩ в Бразилия Антъни Харингтън успява да използва връзките си в производителя на чипове Texas Instruments, за да може, както казва той, "да отбележи нуждите от полупроводници и да даде приоритет на въздействието върху демократичните избори".

Според двама източници Държавният департамент на САЩ и някои висши бразилски служители също така са поискали от тайванските власти да дадат приоритет на нуждата на Бразилия от полупроводници, произведени от тайванската компания Nuvoton, които се използват в машините за гласуване.

По същото време, когато САЩ провеждат собствена кампания за разпространение на съобщения, ключови фигури в бразилските институции провеждат свои частни срещи с военните ръководители, за да се опитат да ги убедят да останат в рамките на конституцията и да алармират в чужбина за рисковете от преврат. Някои от участващите в тях са говорили пред "Файненшъл Таймс", като са пожелали анонимност поради деликатността на дискусиите. Много от тях все още предпочитат да избягват да споменават ролята си.

Високопоставен бразилски служител, който е участвал непосредствено в случващото се, си спомня, че министърът на военноморските сили на Болсонаро, адмирал Алмир Гарниер Сантос, е бил "най-трудният" от военните началници. "Той наистина се изкушаваше от по-радикални действия", казва служителят. "Така че трябваше да свършим цяла тази работа по разубеждаване, държавният департамент и военното командване на САЩ заявиха, че ще скъсат [военните] споразумения с Бразилия - от обучението до други видове съвместни операции."

По време на напрегната вечеря с военните началници в края на август, продължила до два часа сутринта, ключови цивилни фигури се опитват да ги убедят, че машините за гласуване не са манипулирани срещу Болсонаро и че трябва да уважат изборите.

Снимка: Getty Images

Моментът е от решаващо значение: Болсонаро призоваваше за масови демонстрации в негова подкрепа в деня на независимостта на Бразилия, 7 септември.

Луиш Роберто Барозу, съдия от Върховния съд, който по това време оглавява бразилския изборен съд, казва, че също е участвал в защита на позицията на Държавния департамент на САЩ.

"Няколко пъти помолих [Дъглас Конеф, тогава действащ посланик на САЩ в Бразилия] за декларации относно почтеността и надеждността на нашата система за гласуване и значението на нашата демокрация", спомня си Барозу. "Той наистина направи изявление, и нещо повече - накара Държавния департамент да направи изявление в подкрепа на демокрацията в Бразилия и целостта на системата."

Посолството на САЩ отказва да коментира подробности за поверителните срещи, проведени по време на изборния период.

Вътрешен кръг

С наближаването на изборите висши американски служители решават, че Болсонаро трябва да чуе и повече гласове от собствения си кръг.

Те набелязват ключови военни и политически съюзници, не всички от които са доволни от опитите на президента да остане на власт на всяка цена, за да го призоват да уважи резултатите от изборите.

Артур Лира, ръководител на долната камара на конгреса, вицепрезидентът Мурао, Тарсио Гомеш де Фрейтас, министър на инфраструктурата на Болсонаро, и адмирал Флавио Роша, секретар по стратегическите въпроси в президентството, са били проводници на посланията на САЩ за необходимостта да се защити честността на изборите.

Американските служители са поддържали редовна комуникация с тях и с други ключови фигури в правителството на Болсонаро. "Имахме чувството, че хората около Болсонаро го убеждаваха да постъпи правилно", казва високопоставен служител на администрацията.

На вота на 2 октомври нито един кандидат не спечели общо мнозинство. Но след втория тур на гласуването по-късно същия месец стана ясно, че Лула е постигнал малка, но неоспорима победа.

Няколко ключови съюзници на Болсонаро, включително де Фрейтас и Лира, бързо признаха победата на левия политик. "В рамките на 24 часа те приеха резултатите от втория тур", казва Маккинли. "Какъв удар за всеки, който си е мислил, че има възможност да оспори резултатите".

Шокиран от резултата, Болсонаро изчезна от общественото полезрение и не се призна за победен, но неохотно нареди на официалните лица да съдействат за предаването на властта.

Снимка: БТА/АП

С наближаването на встъпването в длъжност на Лула на 1 януари напрежението продължи. На 12 декември бунтовници, подкрепящи Болсонаро, нападнаха полицията и подпалиха автомобили в Бразилия. Седмица по-късно бившият капитан от армията присъства на вечеря с някои по-умерени членове на най-близкото си обкръжение, казва един от присъстващите, пред изданието.

Със съмненията относно готовността му да предаде президентската лента на Лула по време на инаугурацията, някои от съюзниците на Болсонаро са се опитали да го убедят да придвижи напред плановете си за пътуване в чужбина и да пропусне инаугурацията, казва източникът на "Файненшъл Таймс".

Когато Болсонаро отпътува от Бразилия за Флорида два дни преди Лула да положи клетва, американците, както и много бразилци, въздъхнаха с облекчение. Но опасността не беше преминала.

На 8 януари хиляди привърженици на Болсонаро организираха бунт в Бразилия, като щурмуваха конгреса, Върховния съд и президентския дворец с искане за военна намеса. Бразилските военни се намесиха в рамките на няколко часа, но за да потушат протестите. Повече от 1000 демонстранти бяха арестувани.

По-късно полицейските следователи откриват у министъра на правосъдието на Болсонаро Андерсон Торес и един от най-близките му помощници, подполковника от армията Мауро Сид, проектодокументи, в които са описани стъпки за отмяна на резултатите от изборите и запазване на властта.

Торес, който тази година е прекарал пет месеца в затвора в очакване на съдебен процес, твърди, че документът, намерен в дома му, е "изваден извън контекста" и "без правна валидност".

САЩ решават да направят последен опит да подкрепят зачитането на изборите. По време на въстанието Байдън е в Мексико за срещата на върха на северноамериканските лидери и е вежда случващото се по новините. "Още тогава той поиска да говори с Лула. След разговора той предложи на канадския министър-председател Джъстин Трюдо и на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор да отправим тристранно съвместно изявление в подкрепа на Лула и Бразилия. Това беше първото по рода си изявление за Северна Америка", казва високопоставен служител на администрацията.

След като бунтовниците са арестувани, военните са под контрол, а Лула е на власт, бразилската демокрация изглежда е оцеляла след потенциалната заплаха.

За администрацията на Байдън отношенията с Бразилия се подобряват, но все още има търкания с новото правителство. Лула не показа публично признание за кампанията на САЩ за защита на изборите. Първото му официално посещение във Вашингтон през февруари беше скромно и продължи един ден.

Снимка: БТА/АП

През април той заведе голяма делегация в Китай на тридневна обиколка в два града. По време на това пътуване Лула отхвърли санкциите на САЩ срещу китайската технологична компания Huawei, изрази недоволство от военната подкрепа на Запада за Украйна и подкрепи стремежа на Пекин да създаде алтернативи на щатския долар.

Говорител на Лула настоява, че той е говорил във Вашингтон за "защитата на демокрацията и заплахите от крайната десница" и че се обмисля по-дълго пътуване до САЩ.

"Хората тук разбират, че ще има политически различия", казва Шанън. "Но в основата на всичко това се крие тон на гняв и възмущение, който наистина изненада хората. . . Сякаш той не знае или не иска да признае какво сме направили", допълва още той.

Превод: Dir.bg