Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обсъди войната в Украйна с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и заяви, че не бива да се правят отстъпки, които засягат суверенитета на Украйна, предаде агенция Ройтерс, цитирана.

Лула се застъпва за създаването на група от нации, които не участват във войната и които могат да посредничат в мирните преговори за прекратяване на сблъсъка и предложи отстъпки да бъдат направени и от двете страни.

Рюте, който е на тридневно посещение в Бразилия, изложи европейската позиция относно необходимостта да се защити Украйна от руската агресия.

"Нидерландия ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви премиерът на пресконференция след среща с Лула.

Бразилският лидер настоя, че са необходими мирни преговори за прекратяване на сраженията, като отбеляза, че Бразилия е гласувала за резолюцията на ООН, осъждаща руската инвазия.

Лула заяви, че съветникът му по външна политика Селсо Аморим, който посети Москва миналия месец и се срещна с руския лидер Владимир Путин, вчера пристигна в Украйна, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

"Аморим ще разбере какво иска Зеленски. Той вече знае какво иска Путин", каза Лула. "Сега е моментът за дипломация, а не за война."