Само няколко седмици след като негови поддръжници щурмуваха сградите на изпълнителната и законодателната власт в страната му, бившият бразилски президент Жаир Болсонаро снощи изрази недоумение как е могъл да загуби изборите през октомври, след което се усмихна мълчаливо, докато тълпа от негови поддръжници скандираше: "Измама!", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Луиз Инасио Лула да Силва спечели изборите миналата есен с 50,9 процента спрямо 49,1 процента за Болсонаро.

По време на изявата си в Маями пред консервативна група, свързана с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Болсонаро не засегна пряко темата за нападението на 8 януари срещу сградите, в които се помещават Конгресът и Върховният съд на Бразилия.

Болсонаро имитира стратегията на Тръмп по време на собствената си кампания за преизбиране, като в продължение на месеци сееше съмнения относно надеждността на бразилските машини за гласуване, а след това подаде петиция за анулиране на милиони гласове, посочва АП. Сега срещу него се води разследване по подозрение, че е подстрекавал безредиците. Подобно на Тръмп, Болсонаро не призна, че е загубил изборите, макар че за разлика от бившия президент на САЩ, той никога не е заявявал изрично, че е загубил поради измама.

Бившият бразилски президент изброи постиженията на своята администрация и изрази недоумение от своята загуба. "Бразилия се справяше много добре", каза Болсонаро. "Не мога да разбера причините, поради които (изборите) решиха да отидат вляво", добави той.

Събитието се проведе в хотела на Тръмп в Маями, подчертавайки връзката между двамата президенти популисти, отбелязва АП.

Голяма част от речта на Болсонаро представляваше защита на четирите му години на власт, като той изтъкна своите резултати, постигнати в областта на заетостта, липсата на корупция в администрацията му и "свободата" за хората, отказали ваксинация срещу COVID-19.

"Победихме Болсонаро, но трябва все още да победим и Болсонаризма." Това каза президентът Лула да Силва в интервю по "Реде ТВ" на 3 февруари.

На 8 януари хиляди привърженици на Болсонаро, недоволни от победата на Лула да Силва нахлуха в правителствени сгради в столицата Бразилия - тези на президентството, на Върховния съд и на Конгреса - и нанесоха материални щети в тях.

Бразилски съдия реши да включи бившия президент, който напусна Бразилия и се озова във Флорида в края на декември, в разследване, което цели да установи кой стои зад тези действия.

Лула де Силва изрази в интервюто увереността си, че именно Жаир Болсонаро е мозъкът зад атаката на правителствени сгради.