Предишният бразилски президент Жаир Болсонаро отрече да е бил замесен по какъвто и да било начин в размириците, предизвикани от негови привърженици в столицата Бразилия на 8 януари, предаде Франс прес.

68-годишният Болсонаро бе разпитван в централата на федералната полиция в продължение на повече от два часа вчера. Десният популист увери, че е публикувал случайно видеозапис, на който оспорва победата на своя съперник от левицата Луиз Инасио Лула да Силва на президентските избори през октомври.

Болсонаро напусна Бразилия на 30 декември - два дни преди края на мандата си. По време на размириците на 8 януари той се намираше в американския щат Флорида.

Болсонаро така и не призна загубата си от Лула.

Нахлуването на негови привърженици в сградите на държавни институции в столицата Бразилия напомня за смъртоносния щурм на Капитолия от поддръжници на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва АФП.

Болсонаро е близък политически съюзник на Тръмп.

Над 1800 души бяха арестувани във връзка с размириците в Бразилия, които все пак се разминаха без жертви.

Вчера бразилският Конгрес създаде комисия, която да разследва събитията от 8 януари. Тя ще се състои от по 16 представители на всяка от двете камари на законодателния орган, съобщи Ройтерс.

Бразилски съдия междувременно забрани временно достъпа в цялата страна до комуникационното приложение "Телеграм", защото от платформата не са предоставили на федералната полиция цялата информация, която е поискала за неонацистки чат групи, предаде АП.

Смята се, че това решение е част от кампанията на властите срещу увеличаването на насилието в училищата.

От "Телеграм" ще плащат по 1 милиона реала (около 200 хиляди долара) на ден, докато не изпълнят съдебното решение.