Първан Симеонов коментира социологическите данни за растяща подкрепа на протестите. Според него социологията не показва нещо изненадващо. Традиционно българите са критични към властта.

"Очевидно има износване на публичния образ, а към това се добавят и други фактори, както и кампанията за евроизборите, а защо не и парламентарни избори. Общата икономическа ситуация е по-добра от преди, но остават социалните неравенства. Затова протестите в последните седмици се ползват с подкрепа, а трябва да очакваме и нови протести.

Много управления се самоуспокояваха с това, че протестите са дирижирани. Няма значение кой организира един протест, а дали има ниша. А ниша очевидно има," подчерта Симеонов. Според него шансът за предсрочни избори е 50:50.

Добромир Живков подчерта, че "вече говорим за три четвърти от българите, които са неудовлетворени".

"Това се дължи на много натрупани проблеми. Въпросът е в това, че държавата като че ли през тази година успя да постигне някакви успехи. През януари ГЕРБ и БСП пак бяха изравнени. После правителството постигна някои позитиви с европредседателството", добави той.

Живков очерта тенденцията, че "доверието в управлението спада." Той окачестви протеста на майките като най-голямото гражданско събитие на годината.

Фрустрацията е на много високо ниво. В момента кризата е на нивото на протестите срещу Орешарски през 2013 година, допълни Живков.

Евгений Дайнов отбеляза, че "в хората, особено извън София, се трупа обида, прерастваща в гняв".

"Извън София чувството на обида много се е изострило. Там се знае какво се случва с обществените поръчки и колко се краде. Извън София се живее във феодализъм, а класическата буржоазия не иска феодализъм. Следват сериозни политически събития, а това означава, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни като изгрева", каза той. Според Дайнов "управляват хора истински невежи", а властта не умее да се справя с кризи.

Първан Симеонов каза, че "обществото се разделя и с част от наивността си".

"То разбра, че бързи решения няма. Но ме притеснява, че може да се повтори пак грешката да повярваме пак в някого, а не в нещо. Виждам управление, което няма концептуална визия, няма кураж да отстоява политики и това е доста притеснително. Това са протести за джоба, а не за ценности", добави той.

Според анализаторите европредседателството е имало обезболяващ ефект, но те отбелязват, че с президента Радев за първи път цялата власт не е при ГЕРБ.

Дайнов смята, че е добре да има напрежение между властите.

"Всеки раздор във върхушката е добре за нас. Добре е, че има напрежение между президента и ГЕРБ и е добре, че БСП се изравнява с ГЕРБ. Това ще намали силата, която стоварват върху нас."

Президентът в момента е лидер на опозиционното говорене, от което страда БСП и парламентарната опозиция. БСП е на втора линия на опозицията, смята Живков.