Доналд Тръмп или ще продължи като президент на Съединените щати през 2021 г. или ще отстъпи тази позиция на кандидат от Демократическата партия - но има ли разлика между тези два резултата от гледна точка на Сърбия? Два противоположни отговора на тези въпроси можеха да бъдат чути в Сърбия и САЩ тази седмица, а главният участник в този спор беше външният министър Ивица Дачич, коментира електронният портал European Western Balkans (EWB), цитиран от "Фокус".

Инициативата, която беше изложена от Дачич в сръбския таблоиден вестник Srpski telegraf във вторник, състояща се в обединяване на сърбите в САЩ, за да могат да подкрепят Тръмп в изборите, беше критикувана от Майкъл Карпентър, бивш съветник по външната политика на бившия вицепрезидент и в момента кандидат за президент Джо Байдън.

"Сръбският външен министър планира да се намеси във вътрешната политика на САЩ, като обединява сърбите в САЩ, за да подкрепи Тръмп през 2020 г. Аз лично смятам, че той прави голяма грешка и подкрепата на САЩ за европейския път на Сърбия трябва да остане двупартиен въпрос", написа в социалната мрежа "Туитър" Карпентър, чийто бивш в този момент работодател е фаворитът да спечели номинацията на Демократическата партия, както и президентската надпревара срещу Тръмп.

Дачич не остави коментара без отговор, като подчерта, че обединяването на американски граждани от определен етнически произход, за да могат да подкрепят кандидат за президент, не е нищо ново.

"И когато евреите гласуват за Тръмп, това не е намеса, нито когато албанците гласуват за Клинтън или (конгресмен Елиът) Енгел? Не говоря за Сърбия като страна, а за американски граждани от сръбски произход. Ето как работят нещата в Америка. В избирателния район на Енгел албанците са тези, които му носят победа ", заяви Дачич за" Политика ".

Въпреки обявяването на тази инициатива, както и назначаването на Джон Болтън за съветник по националната сигурност миналата година и дори представянето на Дачич за подкрепата на сръбския таблоиден вестник на Тръмп преди две години, по време на мандата на настоящия президент не е имало някаква инициатива, която значително се различава от политиката на предишните администрации.

САЩ подкрепят пътя на Сърбия към ЕС и отношенията с Косово трябва да се нормализират - това е, което Сърбия чу през последните две години от тримата представители на Вашингтон за Балканите - Хойт Брайън Йи, Уес Мичъл и Матю Палмър.

Фактът, че и двата процеса не напредват с голяма бързина, въпреки допълнителния ангажимент на някои европейски лидери, като френския президент Макрон, прави коментарът на Майкъл Карпентър за липсата на партийност, що се отнася до политиката на САЩ спрямо Сърбия, да звучи убедително.

От друга страна, коментаторът по въпросите на външните работи на "Политика" Бошко Якшич заяви за нашия портал през март, че САЩ са станали по-активни през последната година или две и че, за разлика от "неефективния" ЕС, те биха могли да ускорят достигането от споразумението за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, необходимо условие за членството на Сърбия в ЕС.

Очевидно това развитие все още не се е случило и въпросът е доколко изборите в Косово и Сърбия ще повлияят на скоростта на нормализиране. Въпреки това, програмният директор на Белградския фонд за политически върхови постижения Марко Савкович смята, че така или иначе съществуват определени различия между администрацията на Тръмп и предишната администрация.

"Промяната, която се случи, е, бих казал, от два типа - от една страна, Държавният департамент от 2018 г. и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война (в която Сърбия и САЩ са съюзници ), водят много успешна и добра кампания в публичната дипломация. От друга страна, има признаци, че администрацията на президента Тръмп също от средата на миналата година е показала "разбиране" или "повече разбиране" за позицията на Сърбия ", казва Савкович за EWB.

Той посочва, че "разбирането" често се тълкува като обикновена подкрепа на идеята за промяна на границите между Косово и Сърбия, която според него не е напълно точна. "САЩ многократно подчертават, че ще приемат всяко решение, по което двете страни постигнат споразумение, което не подкопава стабилността на региона и което ще доведе до взаимно признаване. Тук има нюанси", подчертава Савкович.

Той обаче добавя, че коментарът на Дачич е насочен в определена степен до местната аудитория и че "кампанията", която той предлага, би имала ограничен ефект, тъй като частта на американските граждани от сръбски произход ще гласува за демократите по принцип.

"Мисля, че политиката на САЩ няма да се промени в един аспект, който и да е следващият президент - и това е желанието отношенията със Сърбия да са много по-добри, както и имиджа на САЩ в Сърбия. Понастоящем политиката към Сърбия противоречи на националния интерес, било то в "борбата за Косово" или, надявам се, по-честната амбиция да стане член на ЕС ", заключава Савкович.