Сръбският външен министър Ивица Дачич се присъедини към акция, подета в социалните мрежи, за връщане на Косово на Сърбия по мирен път. Същината на акцията е да се напише "Косово е Сърбия" на банкноти чужда валута.  Дачич написа върху банкнота от 100 долара "Косово е Сърбия" на кирилица и се подписа.

Дачич каза, че организаторите на интернет инициативата са го призовали да се присъедини към нея. "Нямах чужда валута, а тези, които ме помолиха, ми дадоха банкнота от 100 долара да пиша върху нея, което и направих на кирилица и се подписах", обясни Дачич пред сръбският вестник "Блиц" и добави, че и без това винаги работи на кирилица.

Снимка: Screenshot Instagram

Макар че използвал доларова банкнота, по думите му, акцията не е свързана със САЩ и той би написал "Косово е Сърбия" на банкнота от всяка страна, чиито власти твърдят обратното.

Американското посолство в Белград обаче реагира и разкритикува постъпката на сръбския външен министър.

"Вместо да унищожава банкнота с лика на великия американски учен и държавник Бенджамин Франклин, министър Дачич би могъл да помисли за думите му: "Бъди във война с пороците си и в мир със съседите си", се казва в реакция на американското посолство в Белград за Радио Свободна Европа.

В отговор на критиките на американското посолство Ивица Дачич заяви пред белградски медии, че не е унищожил американска банкнота, защото тя остава в обръщение и допълни:

"Де този късмет вместо бомби с обеднен уран, американците да ни бяха хвърляли банкноти с надпис "Косово не е Сърбия", каза Дачич пред сръбския вестник "Новости". "Вместо бомби с обеднен уран американците да бяха хвърляли банкноти с надписа "Косово не е Сърбия", каза министърът за "Новости".

Дачич каза още, че надписът върху банкнотата не обижда Бенджамин Франклин.

"Сърбия винаги ще се бори против всяка порочна и фалшива наркодържава и винаги ще се стремим към мир с нашите съседи. Сърбия никога няма да третира собствената си страна като съседна, както няма да направи и Америка. И както никога не би го направил и Бенджамин Франклин. Това, което направих, е (израз на) уважение към универсалния принцип на всички признати държави, включително на САЩ и Сърбия", каза още Дачич.

По повод преговорната битка за бъдещата съдба на Косово Дачич напомни още едно послание на Франклин: "Този, който има търпение, може да има каквото поиска".