Русия е в много трудна ситуация и иска да остане адекватна на нея. Това заяви американският президент Джо Байдън преди отпътуването си от Женева в сряда, където проведе среща с руския си колега Владимир Путин.

"Русия е в много, много трудна ситуация в момента. Те (руснаците) са притиснати от Китай. Те отчаяно желаят да останат голяма сила", каза Байдън преди да се качи на президентския самолет в отговор на въпрос защо Русия би желала да си сътрудничи със САЩ.

Американският президент каза още, че САЩ и Русия са се договорили да работят върху голямо споразумение в областта на контрола върху въоръженията.

Същевременно високопоставен представител на американската администрация коментира, че разговорите във вила "Ла Гранж" не са донесли внезапен пробив в руско-американските отношения, но тонът им е бил прям, конструктивен, неконфронтационен и много делови. "Ще е нужно време да видим дали тези сфери на потенциално сътрудничество действително ще дадат резултати", е казал източникът.

Джо Байдън и Владимир Путин прекараха повече от три часа в обсъждане на проблеми на срещата си. По думите на президента Байдън те са отмятали съответните си списъци толкова бързо и в такива "убийствени подробности", че са се гледали един друг и са си мислели "Добре, какво е следващото?"

Асошиейтед прес обобщава кои бяха най-спешните въпроси, които двамата лидери обсъдиха:

Посланиците

Байдън и Путин се съгласиха да върнат посланиците си съответно във Вашингтон и Москва в опит да подобрят силно влошените дипломатически отношения между страните си.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов напусна Вашингтон през март насред скандала, който избухна, когато Байдън нарече Путин "убиец" в телевизионно интервю и наложи нови санкции срещу Русия заради отношението към опозиционера Алексей Навални.

Джон Съливан, посланикът на САЩ в Русия, отлетя от Москва през април след публични предложения от руски представители да напусне в отговор на отпътуването на Антонов.

Двамата посланици присъстваха на срещата в сряда.

Путин освен това каза, че руското външно министерство и Държавният департамент на САЩ ще започнат консултации по други належащи проблеми, включително затварянето на консулските служби в двете страни и трудовия статут на руските граждани, които работят в представителствата на САЩ в Русия.

Високопоставен представител на администрацията на Байдън каза, че Съливан вероятно ще се завърне в Москва следващата седмица. Друг високопоставен правителствен представител заяви, че двете правителства са започнали разговори по проблемите на консулствата и местния персонал и надеждата е, че ще бъде постигнато споразумение в следващите два месеца. И двамата източници са говорили неофициално и са пожелали анонимност.

Киберсигурността

По този проблем не беше обявен никакъв пробив, но лидерите се съгласиха поне да говорят по въпроса, който се превърна в основен източник на конфликт между САЩ и Русия.

Байдън каза, че той и Путин са се разбрали експертите им да се договорят за това кои видове инфраструктура трябва да бъдат извън обсега на кибератаките. Той заяви, че САЩ са представили пред Русия списък от 16 конкретни вида инфраструктура, включително енергетика, избори, банкова система, водни обекти и отбранителна индустрия.

Договореността идва в условията на поток от случаи на киберизнудване (ransomware) срещу американски компании и правителствени служби, включително атаката през май, която причини прекъсвания на доставките на горива по Източния бряг на САЩ за почти седмица. За прекъсването беше обвинена престъпна група, действаща от Русия, която не екстрадира заподозрени лица в САЩ.

Други сериозни инциденти включват проникването в компанията "Солар Уиндс", разкрито миналата година, при което хакери, за които американските власти смятат, че са руснаци, проникнаха в многобройни мрежи на американското правителство и накараха Байдън да наложи допълнителни американски санкции срещу Русия.

Байдън каза, че американското и руското правителство ще продължат разговорите по определени криминални случаи, очевидно имайки предвид киберпрестъпниците, които действат безнаказано от руска територия.

Путин се съгласи, че по темата има взаимен интерес.

Байдън освен това отправи открита заплаха срещу Русия, като заяви, че САЩ имат "значителни киберспособности", които биха могли да използват срещу Русия, ако тя реши да се намеси в критична инфраструктура на САЩ.

Ядрените оръжия

Байдън и Путин инструктираха дипломатите си да започнат да подготвят почвата за нов етап на контрол върху въоръженията.

"Диалогът за стратегическа стабилност" трябва да бъде серия от дискусии, замислени да подготвят масата за преговори чрез уточняване за какво точно ще се преговаря. В по-широк смисъл той ще има за цел да намали риска от война между двете най-големи ядрени сили в света.

Байдън каза, че целта е да работи с Русия за "механизъм, който може да доведе до контрол върху нови, опасни и сложни оръжия, които сега излизат на сцената, които намаляват времето за отговор и повишават перспективата за случайна война". Той заяви, че това е било обсъдено подробно.

Не беше обявена дата за начало на разговорите.

Основният замисъл е да се идентифицират и уточнят многото сфери на несъгласие за това какъв ще бъде обектът на бъдещ договор за контрол на въоръженията. Този договор също така ще очертае начини за избягване на непреднамерени и случайни действия, които биха могли да предизвикат война.

Скоро след като Байдън пое поста през януари, той и Путин се съгласиха да удължат до 2026 г. действието на договора за ограничаване на стратегическите оръжия, който ограничава ядрените оръжия с далечен обсег. Сега предизвикателството е да се уточни какво би включвал евентуален следващ договор.

Руснаците настояват той да включва отбранителни оръжия като американските системи за ракетна отбрана. Американците казват, че той трябва да включва така наречените тактически ядрени оръжия, които не са регламентирани от договора за ограничаване на стратегическите оръжия и от които руснаците са разположили много по-голям брой. Той може също така да включва нови и нововъзникващи технологии като хиперзвукови ракети и космически оръжия.

Размяната на затворници

Байдън каза, че е поставил пред Путин въпроса за страданията на двама американци, затворени в Русия.

Путин е отворил вратата за възможна дискусия за размяна на затворници със САЩ и каза, че тези разговори ще продължат. Байдън заяви, че той също ще следи въпроса.

САЩ държат двама затворници, към чието освобождаване Русия се стреми от повече от едно десетилетие, включително оръжейния търговец Виктор Бут. Другият е Константин Ярошенко, пилот, който беше екстрадиран от Либерия през 2010 г. и следващата година беше осъден за заговор да внесе кокаин в САЩ.

Байдън каза, че американците Пол Уилан и Тревър Рийд са "несправедливо затворени" в Русия.

Уилан, който има и канадско, ирландско и британско гражданство, беше арестуван в Москва през 2018 г., признат за виновен за шпионаж и осъден на 16 години затвор. Уилан казва, че просто е бил на посещение в Москва.

Рийд беше признат за виновен за нападение над полицейски служител в нетрезво състояние и осъден на 9 години. В скорошно интервю за Ен Би Си Нюз Путин нарече Рийд "пияница и хулиган".

Човешките права

Байдън каза, че той ще продължи да заявява пред Путин безпокойството си за основни човешки права, защото те са основен принцип, за който се борят САЩ.

Байдън заяви, че той не би могъл да бъде президент на Съединените щати и да не повдигне въпроса за човешките права на среща с Путин. Той спомена нашумелия международно случай на затворения руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Путин обаче каза, че Навални е получил това, което е заслужавал със суровата си присъда на затвор. Навални е най-яростният политически враг на Путин. Той беше арестуван през януари, след като се завърна в Русия от Германия, където прекара пет месеца във възстановяване от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което той обвинява Кремъл. Руски представители отричат участие в отравянето на Навални.

Навални получи присъда от 30 месеца затвор за нарушаване на условно освобождаване след присъдата си през 2014 г. за злоупотреба, която той отхвърля като политически мотивирана.

Сирия

Байдън оказа натиск върху Путин да се откаже от опитите да затвори последния хуманитарен коридор в Сирия, като заяви ясно, че въпросът е от "значителна важност" за САЩ.

Не беше постигнато обаче никакво споразумение за оставяне на коридора отворен.

Русия заплашва да използва ветото си в Съвета за сигурност на ООН, за да затвори пътя за хуманитарна помощ за милиони сирийци, прогонени от домовете си от войната в страната.

Афганистан и Иран

Байдън каза, че Путин се е поинтересувал от Афганистан и изразил желание там да бъде поддържан мирът и сигурността. Байдън заяви, че е казал на Путин, че много от това ще зависи от него и че Путин е дал да се разбере, че е готов да "помогне" за Афганистан, както и за Иран.

Байдън отказа да даде повече подробности. Администрацията му предприе нови усилия да накара Иран да се съобрази с условията на ядрената сделка, която беше договорена преди предшественикът на Байдън Доналд Тръмп да оттегли САЩ от споразумението, което Съединените щати и други световни сили сключиха с Иран през 2015 г.

Путин също така говори за предотвратяване на възраждането на терористичното насилие в Афганистан. Байдън каза, че би било в интерес на Русия това да не се случва.