Разпореждането на президента Джо Байдън разузнаването на САЩ да увеличи усилията си за проучване на произхода на новия коронавирус е сред централните теми в информационния поток и на коментарните страници в западните издания, цитирани от БТА.

В. "Гардиън" информира, че Байдън е обявил също, че натискът върху Китай да участва в цялостно разследване ще продължи. Лондонското издание пише, че по-рано този месец американският президент е получил доклад с възможно най-актуализиран анализ на произхода на коронавируса, но е поискал от разузнавателните агенции да "удвоят" усилията си за установяване на "окончателен извод" за това как вирусът за пръв път е бил пренесен у човек.

Байдън иска доклада до 90 дни. В него трябва да бъде отговорено и на конкретни въпроси за Китай, каза президентът на САЩ вчера.

Междувременно китайското посолство във Вашингтон осъди опитите за обвинение на Пекин в "лабораторно изтичане" на коронавируса. Това става ясно от изявление, публикувано на уебсайта на дипломатическата мисия, след като американският президент не изключи подобна версия на произход на Covid-19.

"Разследването трябва да бъде пълно, открито и научно обосновано, то трябва да бъде завършено и ситуацията трябва да бъде изяснена", се казва в становището на китайското посолство в САЩ.

Пекин призова Вашингтон темата с произхода на коронавируса да не се политизира, защото така се възпрепятстват международните усилия за борба с пандемията.

"Гардиън" припомня, че новият коронавирус се появи за пръв път в китайския град Ухан в края на 2019 г. и оттогава се разпространи по целия свят, като отне живота на близо 3,5 милиона души и зарази към 168 милиона, по данни на американския университет "Джонс Хопкинс".

За произхода на коронавируса продължава да се знае малко, а Китай е докачлив към всяко предположение, че е можел да действа по-енергично в началните етапи на пандемията, за да я спре.

Искането на президента на САЩ включва и настояване разузнавателната общност да проучи малко вероятната възможност произходът на вируса да бъде проследен до китайска лаборатория. След месеци на омаловажаване на тази теория като несъществена, администрацията на Байдън отговаря както на вътрешния, така и на геополитическия интерес да бъде оказан натиск върху Китай, за да предостави прозрачна информация за появата на заразата, пише "Гардиън".

В САЩ републиканци, сред които и бившият президент Доналд Тръмп, са изразявали подкрепа за теорията, че вирусът се е появил по-скоро при инцидент в лаборатория, а не по естествен път при човешки контакт със заразено животно.

Байдън отправи искането си броени дни след като американският в. "Уолстрийт джърнъл" пръв излезе с новината за досега неоповестяван доклад на американското разузнаване за трима изследователи в Ухан, които през ноември 2019 г. са били приети в болница със симптоми, наподобяващи коронавирус. Това засили обществените предположения, че вирусът е започнал да се разпространява след лабораторен инцидент.

"Гардиън" припомня, че по-рано тази година Китай отказа да разреши допускането на експертна мисия на Световната здравна организация (СЗО), която да проучи произхода на КОВИД-19.

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза във вторник, че Белият дом подкрепя ново разследване на СЗО в Китай. "Ще изискаме Китай най-накрая да се активизира и да позволи достъп за установяване на произхода (на коронавируса)", добави тя.

Британският вестник подчертава, че снощи Сенатът на САЩ е одобрил законопроект за разсекретяване на федерална информация за произхода на Covid-19.

Заглавието на в. "Лос Анджелис таймс" по темата е "Теорията за изтичане от лабораторията в Ухан придобива нова перспектива със заповедта на Байдън да се определи произходът на коронавируса". Американският ежедневник подчертава, че директивата на Байдън е рядко публично изявление във връзка с инициатива, която продължава да бъде класифицирана и усилва широко обсъжданите въпроси дали небрежност на учените в Ухан може да е изиграла роля за разпространяването на заразата.

"Лос Анджелис таймс" и припомня, че до момента китайските власти са определяли доклада на СЗО като достатъчен. Понякога те дори неоснователно предлагаха САЩ да бъдат разследвани като потенциален източник на заразата, отбелязва изданието.

"Лос Анджелис таймс" пише, че служители на Държавния департамент са посетили лабораторията в Ухан през 2018 г. и след това са изпратили във Вашингтон паметни записки със загриженост заради практики, които не са безопасни.

Вестникът изтъква, че обявеното от Байдън разпореждане идва в деликатен за Пекин момент, когато цял Китай се готви да чества през юли 100-годишнината на Китайската комунистическа партия - голямо събитие, което президентът Си Цзинпин очаква да лустроса неговия образ като възстановител и крепител на китайското величие.

Контролът върху начина, по който се говори за коронавируса, беше ключов за Си, за да циментира властта си през миналата година. Критици на реакцията на Китай към заразата и активисти, които документираха първите дни на КОВИД-19 в Ухан, бяха задържани, а онези, които загубиха близки по време на карантината, бяха притиснати да си мълчат, пише американското издание.

Някои критици поставиха и въпроса защо в мисията на СЗО в Ухан беше включен британският зоолог Питър Дашак - президент на ЕкоХелт алайънс - организация с отдавнашни връзки с лабораторията в Ухан. Публикувано този месец в сп. "Сайънс" писмо, подписано от 18 изявени учени, беше най-новият призив за по-внимателно проучване на произхода на вируса.

Друг американски вестник - "Вашингтон пост", пише по темата, че някои демократи в Конгреса вече подкрепят призивите за създаване на разследваща комисия. Изданието обаче отбелязва също, че по-широко международно разследване срещу Китай може да се препъне в правото на вето, което има Пекин както в СЗО, така и в Съвета за сигурност на ООН.

"Вашингтон пост" заключава, че може и никога да не се разбере как коронавирусът се е прехвърлил у хората, и припомня, че учените още не са посочили какъв е произходът на щама на инфлуенцата, убил милиони хора през 1918 г. И въпреки че в продължение на месеци се спекулираше, че цибетките са били посредник при предаването през 2003 г. на коронавируса, причиняващ ТОРС (SARS), бяха нужни години, за да бъде потвърдено това. Едва през 2017 г. вирусът беше проследен обратно до прилепи. А коя е лабораторията, разрешила мистерията? Институтът по вируслогия в Ухан, пише "Вашингтон пост.