САЩ следват примера на венецуелските опозиционни депутати и вече не смятат Хуан Гуайдо за легитимен лидер на страната, след като контролираното от опозицията Национално събрание гласува за разпускане на временното правителство, съобщи американският сайт Axios, като се позова на високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

Гуайдо никога не е имал в ръцете си лостовете на властта в Каракас, а подкрепата му сред обществеността и в раздробената опозиция намалява от години. Но политиката на САЩ и, което е от решаващо значение, претенциите на опозицията за милиарди венецуелски активи в чужбина, все още се основаваха на предпоставката за легитимността на Гуайдо.

В петък опозиционните депутати гласуваха със 72 на 29 гласа, за да оттеглят доверието си от него, четири години след като администрацията на Тръмп и десетки други държави подкрепиха кандидатурата на Гуайдо да измести Николас Мадуро.

Съюзниците на Гуайдо предупредиха, че този ход ще компрометира международната легитимност на опозицията и рискува чуждестранните активи да попаднат в ръцете на Мадуро.

Други представители на опозицията обаче отбелязаха, че правителството на Гуайдо не е успяло да проведе демократични избори и никога не е било предвидено да бъде постоянно.

Стъпката поставя САЩ в неудобно положение, пише американският сайт. Макар че администрацията на Байдън смекчи подхода си към Мадуро и насърчи диалога с режима, тя продължи да третира Гуайдо като свой основен събеседник - дори когато правителствата в Европа и Латинска Америка спряха да го признават.

След гласуването говорителите на Белия дом и Държавния департамент отказаха да кажат директно дали САЩ се отказват от признаването на Гуайдо. Вместо това те заявиха, че САЩ признават избраното през 2015 г. Национално събрание, което Гуайдо оглавяваше, като "единствената останала демократично избрана институция във Венецуела".

В сряда обаче високопоставеният служител на Държавния департамент заяви пред Axios: "Националното събрание от 2015 г. признава Гуайдо като един от своите членове, а не като временен президент, тъй като временното правителство вече не съществува. Така че ние следваме техния пример".

"В момента Националното събрание е в процес на вземане на вътрешни решения относно собственото си ръководство, така че ще изчакаме и ще видим как ще се развие това", каза служителят.

САЩ ще продължат да общуват с Гуайдо и други "сходно мислещи" членове на опозицията, добави служителят.

Председателството на Гуайдо се превърна в "самоподдържаща се теза", казва Фил Гънсън, анализатор от Международната кризисна група в Каракас.

Мисията му бързо да замени Мадуро се провали, той загуби общественото доверие и нямаше подкрепата на три от четирите основни опозиционни фракции - но международната му подкрепа и контролът върху някои държавни активи сякаш го правеха непоклатим, каза Гънсън пред Axios.

Накрая обаче опозиционните депутати решиха да "отрежат засегнатия крайник" и да приемат "болезнените" последици, каза Гънсън и добави, че все още не е ясно дали разпускането на временното правителство ще има някакво отражение върху съдебните дела, свързани със златните резерви, държани във Великобритания, или контрола върху петролната рафинерия Citgo.

Очаква се тази седмица Националното събрание, което се събира в Zoom, тъй като голяма част от опозицията е в изгнание, да избере новото си ръководство.

Опозицията остава разделена и изглежда малко вероятно да се обедини около една-единствена фигура в близко бъдеще. Възможно е да няма ясен лидер на опозицията, докато не бъдат избрани кандидатите за президентските избори, планирани за 2024 г.

Преговорите между Мадуро и представители на опозицията вероятно ще продължат, но досега Мадуро "не е показал готовност в нито един момент да направи отстъпки, които биха могли да доведат до свободни и честни избори", казва Гънсън.