Държави членки на Европейския съюз ще започнат да признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела от следващата седмица, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на двама дипломати от ЕС, според които при признаването на Гуайдо европейските държави ще използват предпазливи формулировки, за да не създадат политически прецедент.

Опасявайки се решението на Гуайдо да се обяви за президент да не послужи за пример на други опозиционни лидери по света, външните министри на страните членки на ЕС постигнаха съгласие тази седмица в Брюксел да подкрепят Гуайдо само до произвеждането на нови избори във Венецуела.

Вместо блокът да направи общо изявление, всяко от 28-те правителства ще изрази своята позиция за това дали подкрепя председателя на венецуелското Национално събрание.

Очаква се Великобритания, Франция, Германия и Испания да обявят, че признават Гуайдо в понеделник или през следващите дни, ако осемдневният срок, който те дадоха на Мадуро миналата събота да насрочи нови избори, изтече, без това да стане.

Повечето от останалите по-малки държави членки на ЕС също ще подкрепят Гуайдо, но са се договорили да избягват използването на думите "признаване" и "признава".

"Много страни ще подчертаят временния характер на това де факто признаване", посочи единият от дипломатите.

Въпреки натиска от Европейския парламент, който официално призна вчера Гуайдо с гласуване, и признаването на опозиционния лидер за президент от САЩ, Канада и няколко държави от Латинска Америка, Европейският съюз засега не е изразил ясна позиция по въпроса, отбелязва Ройтерс.

Междувременно венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо заяви, че отхвърля предложенията на президентите на Мексико и Уругвай да преговарят с президента Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес.

Гуайдо посочи, че е готов да участва в евентуални преговори, но само ако те са за оттеглянето на Мадуро от властта.

"Проявяваме интерес към преговори, но само с цел определяне на условията за прекратяване на узурпирането на властта", заявява Гуайдо в писмо, което, както съобщи, е изпратил до уругвайския държавен глава Табаре Васкес и мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Според Гуайдо фактът, че те не взимат страна в кризата във Венецуела ги прави съюзници на Мадуро.

Мексико и Уругвай обявиха, че ще проведат на 7 февруари в Монтевидео конференция на страните, запазили неутралитет по отношение на събитията във Венецуела.

Хуан Гуайдо се обяви миналата седмица за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, изрази решимостта си да свали правителството на Николас Мадуро и получи подкрепата на Съединените щати и други държави.

Опозиционното движение на Венецуела определи за своя цел произвеждането на демократични избори.

Съединените щати също отхвърлиха предложенията на Мексико, Уругвай и Ватикана за посредничество между правителството и опозицията на Венецуела.