Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще представи днес план на администрацията на президента Доналд Тръмп за изход от дълбоката политическата и икономическа криза, обхванала Венецуела, предаде Асошиейтед прес.

В него се посочва, че Съединените щати са готови да вдигнат санкциите, които задушават икономиката на южноамериканската страна, и да подкрепят създаването там на преходно правителство, включващо съюзници както на президента Николас Мадуро, така и на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, съобщиха високопоставени американски служители.

Планът се базира на направено през уикенда от Гуайдо предложение, в което се изразява дълбока загриженост от задаващата се епидемия от коронавируса, която заплашва да разруши окончателно вече сриващата се здравна система и агонизиращата икономика на Венецуела. Последните предложения на САЩ са нов опит да бъдат откъснати армията и нейните лидери от подкрепата им за Мадуро, отбелязва АП.

Планът, който агенцията е успяла да види, е наречен "Демократична рамка за Венецуела". Той предвижда и Мадуро, и Гуайдо, който се ползва с подкрепата на Съединените щати, които го признават за временен президент, да се оттеглят и да предадат властта на 5-членен Държавен съвет. Той ще управлява страната до произвеждането на президентски и парламентарни избори в края на тази година.

Четирима от членовете на съвета ще бъдат назначени от контролираното от опозицията Национално събрание, чийто председател е Гуайдо. В опит за получаване на подкрепата на управляващата социалистическа партия, е предвидено временният орган да взима своите решения с мнозинство от две трети. Петият член, който ще служи като временен президент до произвеждането на изборите, ще бъде посочен от другите членове на съвета. Нито Мадуро, нито Гуайдо ще могат да влязат в съвета.

Специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс изрази надежда, че "за членове на съвета ще бъдат подбрани широко уважавани хора, които могат да работят с другата страна".

Планът за първи път разкрива изискванията на Съединените щати за изваждане от санкционния списък на представители на режима на Мадуро и за вдигане на санкциите срещу петролния сектор, който е източник на почти всички външни приходи на Венецуела. Няма да има проблеми за хора, които са в списъка заради официалната си позиция в структурите на режима, но няма да има амнистия за нарушители на човешките права и за наркотрафиканти.

За пълното вдигане на санкциите, според Ейбрамс, е необходимо 5-членният съвет да започне да функционира и всички чуждестранни военни сили - от Куба и Русия - да напуснат Венецуела.

Никакво споразумение за подялба на властта няма шанс да бъде подкрепено от Мадуро, ако то не изяснява неговото лично бъдеще и защитата му от американското правосъдие, отбелязва АП.

Конституцията, приета при покойния президент Уго Чавес през 1999 г., защитава венецуелците от екстрадиция, но тя може да бъде променена от преходните власти, каза експерт по Латинска Америка.