Анемията е състояние, при което броят на циркулиращите в кръвта червени кръвни клетки - еритроцити, е намален. Анемията е най-често срещаната кръвна аномалия като се смята, че близо 1/3 от хората на планетата страдат или са страдали в различна степен от нея.

Съществуват различни здравословни и медицински състояния, които могат да доведат до анемия. Най-честият симптом при нея е умората, но също така може да е придружена с бледа кожа, ускорен или неравномерен пулс, задъханост, болки в гърдите, главоболие и замаяност. Някои хора с лека анемия могат да нямат и никакви симптоми.

Какво причинява анемията?

Тялото има нужда от червени кръвни клетки, за да съществува. Те транспортират хемоглобин - сложен протеин, който се прикрепя към молекулите на желязото. Тези молекули пренасят кислород от белите дробове към останалата част на тялото.

Съществуват различни форми на анемия и всяка от тях има специфични симптоми. Най-честите форми на анемия са желязо дефицитна анемия, анемия, причинена от дефицит на витамин В12, апластична анемия и хемолитична анемия.

Желязо дефицитната анемия е най-често срещаната форма на анемия. Тя е свързана с твърде ограниченото производство на червени кръвни клетки поради липса на желязо в организма. Това може да се получи при бедна на желязо диета, силна менструация, често кръводаряване, изтощителни тренировки за издръжливост, Болест на Крон, медикаменти, които дразнят стомашно-чревния тракт, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Симптомите при желязо дефицитната анемия включват умора, замаяност и студени крайници.

Анемия, причинена от недостиг на витамин В12

Витамин В12 е основен елемент в производството на червените кръвни клетки. Ако човек не консумира или усвоява достатъчно вит. В12, количеството на тези кръвни клетки намалява.

Симптомите при тази анемия включват затруднения при ходене, обърканост и проблеми с паметта, зрителни проблеми, диария, възпаление на езика (глосит), който се проявява с гладък, зачервен език.

Апластична анемия

Това рядко състояние се случва, когато костният мозък не може да произвежда достатъчно нови червени кръвни клетки. Най-честата причина за това е автоимунно заболяване, което уврежда стволовите клетки. Тази анемия няма отношение с нивото на желязо в кръвта.

При апластичната анемия симптомите са най-често свързани с умора, чести инфекции, кожни обриви и лесно образуване на синини.

Хемолитична анемия

Хемолитичната анемия се случва, когато червените кръвни клетки се разрушават по-бързо, отколкото се образуват нови. Много състояния могат да причинят този процес, като автоимунни заболявания, инфекции, нарушения в костния мозък и наследствени състояния, като сърповидно-клетъчна болест, множествен миелом или таласемия.

Най-честите симптоми, които се проявяват при хемолитичната анемия, са замаяност, слабост, жълтеница, тъмна урина, треска и коремна болка.

Различни състояния могат да доведат до намаляване нивата на еритроцитите и да причинят анемия. Основните причини за намаления им брой и респективно - до състояние на анемия са три:

Загуба на кръв

Желязно дефицитната анемия е най-срещаната форма на анемия. При нея загубата на кръв е най-честата причина. Когато тялото губи кръв, то изтегля вода от тъканите извън кръвния поток, за да продължи да поддържа кръвоносните съдове пълни. Тази допълнителна вода разрежда кръвта, намалявайки броя на еритроцитите.

Загубата на кръв може да е остра за кратко време или хронична, която продължава дълго.

Някои от причините за тази загуба може да е хирургична намеса, раждане или травма. Хроничната кръвозагуба по-често се асоциира с анемия. Хроничната загуба на кръв може да е в резултат на състояния като стомашна язва, ендометриоза или рак. Съществуват и по-леки състояния, като хемороиди, гастрит, употреба на НСПВС или тежко менструално кървене, които също могат да доведат до анемия.

Намалени или нарушени еритроцити

Костният мозък е мека, гъбовидна тъкан в центъра на костите, която играе основна роля в създаването на еритроцити. Той произвежда стволови клетки, които се развиват в червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити.

Много заболявания могат да засегнат костния мозък. Една от тях е левкемията - вид рак, който задейства свръхпроизводство на абнормални бели кръвни клетки. Това нарушава производството на еритроцити.

Проблеми с костния мозък може също да причини анемия. Апластичната анемия, например, се проявява, когато в костният мозък няма стволови клетки или те са твърде малко.

В други случаи анемията се получава, когато еритроцитите не растат и не стигат до зрялост, както би трябвало. Това се случва при хора с таласемия - наследствена форма на анемия.

Унищожаване на еритроцитите

Еритроцитите обикновено имат продължителност на живота от 120 дни. Тялото може да ги разруши или унищожи преди да са завършили естествения си жизнен цикъл в кръвообращението.

Автоимунната хемолитична анемия е причинена от разрушаване на еритроцитите. Тя се проявява, когато имунната система допуска грешка, като припознава еритроцитите за патоген и ги атакува.

Храни, повлияващи анемията

Има различни терапевтични средства за повлияване на анемията. Всяка от тях цели да увеличи броя на еритроцитите, които респективно повишават и количеството кислород в кръвта.

В зависимост от типа анемия медицинският специалист преценява кое е най-доброто средство за повлияване на състоянието, но има определени храни, които могат да спомогнат за възстановяване количеството на червените кръвни клетки. Между тях са: зелени листни зеленчуци като кейл, спанак и коприва; бобови растения; кафяв ориз; бяло и червено месо; ядки и семена; риба; сирене тофу; яйца и сушени плодове, като кайсии, стафиди и смокини.

Рискови фактори за анемия

Възрастта, пола и расата не са от значение за проявата на анемия. Факторите, които увеличават риска от анемия са: деца, родени преждевременно; малки деца на възраст от 6м до 2г.; менструация; бременност или раждане; хранителен режим, беден на витамини, минерали и желязо; медикаменти, които могат да предизвикат кървене, като НСПВС; фамилна обремененост; стомашно-чревни състояния, които намаляват усвояването на хранителни вещества; кръвозагуба; хронични заболявания като СПИН, диабет, бъбречна увреда, рак, ревматоиден артрит, сърдечна недостатъчност или заболявания на черния дроб.