В началото на януари ще има възможност за предложения за законодателни промени, свързани с нов здравноосигурителен модел. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на което беше обсъждана концепцията за развитие на здравното осигуряване.

Единият здравноосигурителен модел предвижда пълна демонополизация на НЗОК, а вторият - задължително здравно осигуряване, задължително здравно застраховане и доброволно здравно застраховане. Има политическа подкрепа от управляващите за промени в системата, увери министър Ананиев.

Дискусиите с работните групи на съсловни и пациентски организации, работодателски организации, синдикати, национални консултанти, застрахователи продължават, като на 26 ноември трябва да представят предложенията си, за да "видим накъде вървим - дали ще работим върху тези два модела, дали ще се появи трети", допълни министър Ананиев.

Целта на предлаганите промени е да се осигури равен достъп до здравеопазване, да се създадат условия за реално остойностяване на медицинските дейности, да има потенциал за инвестиции и прилагане на нови технологии за лечение, да се измерва качеството на лечението и да се проследява ефектът от терапията, да има възможности за долекуване.

Двата здравноосигурителни модела, които бяха представени на национална кръгла маса преди дни, имат за цел и да се намали делът на нерегламентираните разходи в системата, да се подобри контролът в системата, да се обединят медицинският и финансовият контрол, ефективността на използването на средствата в системата, да се преодолее териториалният дисбаланс, да се оптимизират разходите за лекарства.

Предвидено е създаване на гаранционен фонд, ако застраховател фалира, обясни министър Ананиев и подчерта, че за да получи застраховател правото да извършва задължително здравно застраховане, трябва да отговаря на определени изисквания. Те са гаранция, че няма да се стигне до крайни ситуации, каза още той. Желанието ни беше новият модел да е в сила от 1 януари 2020 г., но не е самоцел, всичко зависи от дебатите и постигането на висока степен на убеденост у всички участници, допълни министър Ананиев.

В отговор на въпрос дали лекарствата и медицинските изделия ще бъдат включени в стойността на клиничните пътеки министър Ананиев отговори, че в момента се прави анализ, който е свързан и с бюджетната процедура. Такова решение ще бъде взето също с консенсус, подчерта здравният министър.

Какво смятат българите?

Всеки втори българин смята, че контролът в системата може да бъде подобрен, ако се възприеме задължителното здравно застраховане, каза още здравният министър. Той уточни, че според анкета 70% от българите смятат, че системата, която в момента функционира, е социално несправедлива и не създава равен достъп до здравеопазването.

"82% казват, че заради лошия контрол тази система не работи добре. Всеки втори българин казва, че този контрол може да бъде подобрен, когато в системата влезе втория стълб - задължителното здравно застраховане", коментира Ананиев.

"Третото нещо, което отбелязаха българските граждани, които бяха анкетирани, е, че са готови да дадат допълнително средства, но искат да знаят какво ще получат", коментира здравният министър. Той изрично подчерта, че   това не се прави за да се вкарат пари в системата, а за да се създадат условия тези пари да подобрят качеството на българското здравеопазване и да дадат достойно възнаграждение на хората, които се грижат за нашите пациенти.

Задължителна долна граница на застрахователната премия

Министър Ананиев обясни, че в здравната реформа се предлага задължителна долна граница на застрахователната премия.

"За 12-е лева направихме анализ на доброволното застраховане, като имаме предвид неговия обем, обхват, разходи, където вноската, премията всъщност на този етап се движи някъде между 15 и 20 лв. Като имаме предвид, че става въпрос за 6 млн. български граждани и като ви казах какво е разпределението на сумата, че ще остане независимо, че те ще поемат най-тежките плащания, считаме, че този размер може да е 12 лв. Разбира се, ще водим разговори, той може да е друг размер, но тук правилото е, че ще има задължителна долна граница на застрахователната премия", изтъкна министър Ананиев.

"Сумата от 700 лв. цена на клинична пътека, сме определили като гранична стойност на базата на редица фактори. Това е една симулация, на базата на цените на клиничните пътеки, на базата на броя на преминалите болни, заболеваемост, социална допустимост, така че тази симулация може да вкараме и други елементи и тя да промени своята стойност. Това е база за започване на разговора", каза още министър Ананиев.

"Клиничните пътеки до 700 лв. са 84% от тези, които финансира НЗОК. Може би някъде малко по-малко от 2/3 от разходите за болнична помощ. Останалите пътеки над 700 лв. са 14% от тях. С ресурса, който ще съберат застрахователите от тези 12 лв., а те са 864 при тази симулация, някъде около 500 млн. лв. ще отидат за покриване на този здравен пакет, който функционира в момента", коментира  още министър Ананиев.

"Националната здравноинформационна система, електронното търгово договаряне на лекарства и медицински изделия и големият проект, който е свързан със Спешната помощ, ще бъдат готови в момента, в който ще вкараме новия модел. Тези три инструмента ще ни помогнат много за взимане на правилните решения и в правилното управление на здравната система. Безспорно остойностяването на клиничните пътеки е изключително важно. Това се казва и от всички хора, които работят в системата. Що се отнася до контрола и прозрачността, до рисковете, свързани с фалирането на застрахователите, знаете, че при единия и другия модел има предвидено създаването на гаранционен фонд, който при случай на фалит на даден застраховател, ще поеме веднага пациентите и ще бъдат заплатени разходите на изпълнителите на медицинска помощ", заяви Ананиев.

Според него, за да може да получи един застраховател правото да извършва задължително здравно застраховане, има редица изисквания, на които той трябва да отговаря и които са гаранция.