А най-голямата грижа на гърците е, че заради влошаващото се време всички тези хора няма да могат да продължат пътя си към Западна Европа.

 “Улицата заприлича на река. Още малко и стихията щеше да завлече децата”, разказва Марина Галину от гръцката Армия на спасението. Силен дъжд внезапно се излял над стотиците бежанци на площад “Виктория” в центъра на Атина. Дъжд, който предвещава, че зимата наближава. И че за хиляди бежанци следващите месеци ще са много сурови.

Гърция изнемогва


Според преценки на Международната организация по миграция (МОМ), само през първите девет месеца на тази година по море до Европа са достигнали над 520 000 мигранти - двойно повече, отколкото през цялата 2014 година. Даниел Есдрас, шеф на мисията на МОМ в Гърция, казва, че няма изгледи за стихване на бежанския поток. “В края на юли на ден пристигаха по 2 000 души, в края на август - по 5 000, а сега - по 6 000”, казва той в разговор с Дойче Веле.

Гърция все още не е затънала в пълен хаос единствено благодарение на многобройните неправителствени организации и хилядите доброволци, които снабдяват новодошлите с храна и облекло и им помагат да организират пътуването си до крайната цел - Западна Европа. Предполага се, че между 70 и 80 на сто от бежанците, влезли в Гърция, вече са напуснали страната.

На атинския площад “Виктория” са разпънати палатки, в които са настанени част от прииждащите бежанци. Но условията са катастрофални, особено що се отнася до хигиената. Министерството на вътрешните работи се опитва да прехвърли бежанците във временни приюти. Стотици вече са настанени в хокейния стадион “Хеликон”, построен за Олимпийските летни игри през 2004 година. Тук бежанците разполагат поне с постеля, санитарни възли и медицинско обслужване. Подслон в стадиона е намерил и 22-годишният Фарад от Афганистан. Разказва ни, че чака брат му да му изпрати пари от родината. И щом ги получи, веднага ще се отправи към крайната си цел - Германия. "Атина е пълна с бежанци - и всички те чакат роднините да им пратят пари”, казва ни Фарад.

Най-големият приемен център в Атина осигурява подслон за не повече от 1000 души. Затова правителството обещава, че в столицата ще бъдат изградени още четири до пет временни приюта. Във всеки от тях ще могат да бъдат подслонени не повече от 5 000 души. А на ден в Гърция пристигат по 6 000 бежанци.

"Няма нито план А, нито план Б"


Най-голямата грижа на гърците е, че заради влошаващото се време бежанците няма да могат да продължат пътя си към Западна Европа. А това означава, че насред зимата десетки хиляди ще се окажат заседнали в Атина. “Тези хора са лесна плячка за каналджийските банди", предупреждава Хераклес Москоф от гръцката Служба за борба срещу търговията с хора. Организираната престъпност и сега печели милиони от бежанската криза - прехвърлянето от Турция в Гърция например струва 1000 евро.

Да, вече се работи по общовропейско решение на бежанската криза, но дали то ще облекчи страни като Гърция? Даниел Есдрас е скептичен: “Няма нито план А, нито план Б. А вече е ясно, че Гърция не е в състояние да се справи със ситуацията - бежанците са просто твърде много”, казва Есдрас. И ни изпраща със следния призив: “Моля всички журналисти да пишат, че трябва да бъде сложен край на войната. Напишете с големи букви, че войната трябва да спре. Друго решение няма.”