След гонка и катастрофа през нощта в София полицаи задържаха автомобил, натъпкан с нелегални мигранти. 

Инцидентът е станал снощи на бул. "Възкресение". Шофьорът, който е чужденец, се е опитал да избегне полицейската проверка, но катастрофирал между две паркирани коли.

По първоначална информация задържаните нелегални мигранти са около десет.

Преди ден германският вестник "Велт", в статия, посветена на ситуацията на ЕС и разрастващата се мигрантска криза, България "видимо е засилила борбата с нелегалната миграция". 

"До неотдавна България, която се явява външна граница на ЕС, се смяташе за преодолимо препятствие за нелегалните мигранти. Въпреки това в последно време правителството в София, което ясно се стреми към присъединяването на страната към Шенгенското пространство, видимо засили борбата си с корупцията и нелегалната миграция", се казва в статията, цитирана от БТА. 

По данни на българското външно министерство само до август тази година са били предотвратени 131 000 опита за нелегално пресичане на границата. Това представлява ръст от 40% спрямо предходната година. Документирани са случаи на използване на насилие от страна на граничари срещу мигранти, но също така са регистрирани и нападения срещу служители на българските сили за сигурност.

Освен това, има рязко увеличаване на разследванията, включително и в сътрудничество с Европол и с германски следователи, срещу трафиканти, които често прекарват мигранти от България до Германия. Българските власти отправиха официална молба за помощ към чуждестранните си колеги. София съобщава за успехи по западния балкански маршрут, минаващ от България през Сърбия и Македония.

Почти няма нелегални мигранти, които да са стигнали до Сърбия, откъдето по-рано те се отправяха на север. Броят на регистрираните опити за нелегално пресичане на границата на Евросъюза от Македония е над 10 пъти по-висок от този от България. Това засилва проблема преди всичко в Хърватия и Словения, които очертават най-близките външни граници на ЕС. Германия вече ясно се ангажира с подкрепа за присъединяването на България към Шенген. Още преди година канцлерът Олаф Шолц заяви, че София е изпълнила всички критерии, припомня вестникът.