Акции срещу купуването на гласове текат в цялата страна, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Малко Търнов, където отиде за среща с ръководството на "Гранична полиция". Постоянно се образуват нови производства, постоянно се намират списъци, обобщи вицепремиерът по обществен ред и сигурност. 

По думите му от събота започват засилени акции, които се водят в 7-8 до 10 града едновременно. Наред с това областните дирекции извършват своите действия. "Така че очаквайте следващите дни лавинообразно нарастване и на производствата, и на задържаните, и на списъците, и на всичко останало, което в тази връзка се установява", каза той. Демерджиев добави, че вече са изтеглени служители на МВР, които бяха командировани на границата и са насочени към организирането на изборите и противодействието на манипулирания вот. 

На фокус днес са София, Пловдив и Стара Загора.

В София тече акция на полицията в кв. "Факултета" в София, съобщиха от МВР. Полицаите правят проверки за нарушенията на политическите права на гражданите. Резултати от акцията се очакват по-късно днес. 

В Пловдив полицията влезе в квартал "Столипиново". Ограничен е достъпът до два адреса в квартала, където се предполага, че са намерени списъци с имена и се проверява дали са свързани с извънредните парламентарни избори в неделя.

На улица "Възход" пред БНТ отрекоха съседите им да се занимават с лихварство или търговия с гласове. Служители на реда има и пред жилищен блок на улица "Крайна".

Проверява се апартамент на втория етаж, а в сградата се допускат единствено хора, които по адрес в лична карта живеят в блока. По-късно се очаква информация от полицията и за тази акция.

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред се провежда и на територията на Пазарджишка област, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов, цитиран от БТА. Той уточни, че в магазин за хранителни стоки в град Септември полицията е открила списък с имена на хора и суми срещу тях. На мястото е извършен оглед от дежурна група на полицейското управление.

Извършват се проверки на територията на повечето общински центрове, като към момента екипите извършват дейности на територията на пазарджишкия квартал "Изток", велинградския квартал "Анезица", в кварталите "Пирин" и "Луковица" в гр. Пещера, в селата Семчиново и Симеоновец , както и в градовете Септември и Панагюрище. Инспектират се търговски обекти, заложни къщи, питейни заведения, игрални зали и клубове. Правят се проверки на моторни превозни средства и лицата в тях.

В операцията участват служители от Областната дирекция на МВР в Пазарджик, районните управления в Пазарджик, Септември, Велинград, Пещера и Панагюрище, съвместно с екипи на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. 

В Стара Загора специализирана полицейска операция се провежда на територията на квартал "Лозенец", съобщиха от Областната дирекция на МВР. Обект на проверките са различни направления - криминална, икономическа престъпност, както и спазването на Закона за движение по пътищата. Следи се и за нарушения за изборното законодателство. Проверяват се заложни къщи и игрални зали, както и за допълнителни тайници в автомобилите. 

До момента петима души са задържани по Закона за МВР, като в хода на планираните мероприятия са проверени 221 лица, 143 моторни превозни средства, 21 търговски обекта. Съставените протоколи по чл. 64 и 65 от МВР са 27. Проверени са шест заложни къщи. Съставени са 43 акта за установяване на административни нарушения и фиша. Започнати са били три бързи производства - две за притежаване на наркотични вещества и едно за шофиране след употреба на наркотично вещество. 

От 33-годишен жител на Сапарева баня пък е иззет списък с имена при специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, съобщиха от полицията в Кюстендил. Мъжът е задържан с полицейска заповед в ареста на Районното управление в Дупница. За БТА от там допълниха, че списъкът е съдържал 19 имена. 

От полицията посочиха още, че по случая е образувано бързо полицейско производство и е уведомена прокуратурата. Задържаният е попадал в полезрението на полицията и с други противозаконни деяния. 

До момента в Областната дирекция на МВР в Кюстендил са образувани две досъдебни производства за престъпления, свързани с изборните права на гражданите, работата по тях продължава под надзора на прокуратурата, казаха още от ОДМВР-Кюстендил.