Първите екипи се отзовават на сигнала за пожара в "Пирогов" в сряда за 4 минути и извеждат 32-ма души от горящото второ отделение.

"Сигналът се получи в 3,55 сутринта. Като съобщението гласеше: "Гори стая в "Пирогов", застрашени са 60 човека. Трябваше да евакуираме тези хора на ръце буквално", разказа пред Нова телевизия старши инспектор Пламен Радев - оперативен дежурен.

11 пожарни коли тръгват към горящата сграда на "Пирогов". Един от първите огнеборци, които влизат в задименото отделение, е Ангел Йорданов.

"И се озовахме в дълъг коридор, който беше целият задимен. В дъното на който се намираше горящата стая. Отваряхме стаите една по една, за да може да се разреди въздухът", разказва старши пожарникарят Ангел Йорданов.

32-ма пациенти във Второ вътрешно отделение, повечето от които са на кислородна терапия, имат нужда от помощ.

"Освен тяхното страдание имаше и живеца. Искаха да живеят. Неимоверно това нещо се запечатва, остава в съзнанието", допълва Ангел Йорданов.

Включват се и полицаи, лекари, сестри, санитари. Произшествието приключва за 15 минути.

"След като загасихме пожара, се видяха и телата на загиналите", казва Павел Лицов, началник на дежурната смяна при Първа районна служба.

За огнеборците пожарът не е бил сложен. Но отчитат, че ако се бяха забавили само с 5 минути, финалът щеше да е различен. "Щеше да стане трагедия. Голяма", обясни старши инспектор Пламен Радев.

И признават, че при извънредни ситуации като тази, също изпитват страх, но запазват хладнокръвие, за да продължат да спасяват.

"Всеки се страхува, но все пак това ни е работата. Ако ни е страх, нямаме работа там", обясни Павел Лицов.

"Колкото повече хора спасим, толкова по-добре, както за нас, така и за всички", казва Ангел Йорданов.

Те не се смятат за герои и вкъщи рядко говорят за работата си, но благодарение на нея стотици хора живеят втори живот.