Продължава разследването на причините за пожара в столичната болница "Пирогов", при който загинаха двама души, а 32-ма бяха евакуирани. МВР работи по всички версии. В "Пирогов" все по-усилено се говори, че пожарът е предизвикан от цигара, запалена от пациент, съобщи БНТ.

Ръководството призна, че единият от двамата загинали, които са на 55 и 68 години, е бил пушач, но за сега отказва да направи връзка с инцидента. От лечебното заведение са категорични, че системата за доставяне на кислород в клиниката е проверявана ежедневно и е била в изправност, а сертифицирана фирма всеки месец е осъществявала контрол.

Огънят е тръгнал от северното крило на най-старата сграда на болницата. Очаква се да започне и ремонт по отстраняване на щетите.

 "В тази част на отделението нямаме много апаратура. Повечето пациенти се лекуват с лекарства, не с различни апарати, така че някакви сериозни проблеми в това отношение нямаме, нямаме засегнати апарати и апаратура. По-скоро е нарушена целостта на една стена, тя е почти съборена. Почти унищожена е една стая, съседните са с доста щети", каза проф. Николай Габровски, временно изпълняващ длъжността директор на "Пирогов".

Нито един от евакуираните пациенти днес няма оплаквания или проблеми, свързани с пожара.