Община Враца обяви стойността на щетите, които нанесе ураганният вятър града преди малко повече от седмица. Пораженията по обществени и частни сгради и съоръжения е в размер на 268 200 лева. Обектите ще бъдат подадени към Междуведомствената комисия към Министерския съвет, която ще вземе решение за обезщетения. Това заяви на среща с медиите заместник-кметът Петя Долапчиева, съобщиха от пресцентъра на Община Враца.

"До 27 януари подадените сигнали от граждани в Информационния център са 40, като всеки един обект е посетен от експерти, извършен е оглед и остойностяване", обясни зам.-кметът.

Природната стихия нанесе щети и на църквите в село Власатица и село Бели извор, на храм "Св.12 Апостоли" във Враца, както и на предпазната козирка в района на пл. "Софроний Врачански" и павилиона на Кооперативния пазар. При частните обекти щетите са за над 165 000 лева", коментира Долапчиева.

Тя допълни, че близо 70% от сградите на детски ясли и градини, училища и прилежащите им дворове имат поражения от ураганния вятър. "Всички директори са се свързали със застрахователите, като предстои до един месец да бъдат изплатени и обезщетенията", добави още Петя Долапчиева.

Ураганният вятър във Враца беше със скорост на поривите около 140 км/ч и изкорени много дървета, повали информационни табели, изпочупи прозорци, свали изолации, прекъсна част от контактната мрежа на тролейбусите и на БДЖ, част от селата и кварталите на областния център останаха без ток, имаше леко ранени граждани от счупени прозорци. Беше обявено частично бедствено положение. В отстраняването на щетите се включиха всички екипи на БКС Враца, аварийни групи на "Електрохолд" и военни от местното Военно формирование 54 990.