Отменено е частичното положение в община Ардино със заповед на кмета инж. Изет Шабан, съобщават от общината в града.

Достъпът до 6-те население места Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука вече е възстановен, след като нивото на река Арда спадна и бетонният мост в района на село Китница вече е проходим за МПС.

Частичното бедствено положение в община Ардино беше обявено на 22 януари поради проливните дъждове в периода от 19 до 22 януари.

Придошлите води на река Арда заляха бетонния мост и 6-те населени места бяха откъснати от света. Мостът свързва Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука с общинския център и е единствената пътна връзка за местните жители.

Снимка: Община Ардино

Междувременно продължават огледите на щетите, нанесени от ураганния вятър във Враца през миналата седмица.

До момента към Информационния център граждани са подали 22 заявления, които впоследствие ще бъдат изпратени за разглеждане от Междуведомствената комисия към Министерския съвет, която взема решения за обезщетяване на пострадалите, казаха от община Враца, предава БТА.

Съгласно изискванията на комисията право на обезщетение ще имат собствениците на недвижими имоти, които не са застраховани и имат сериозни щети.

Екипите от община Враца извършват огледи и на пораженията по обществената инфраструктура. По предварителна информация ураганният вятър е нанесъл щети на близо 70% от сградите на детски ясли и градини, училища и прилежащите им дворове, въпреки това учебният процес не е възпрепятстван.

Междувременно през почивните дни екипите на "Тролейбусен транспорт" възстановиха увредената от вятъра контактна мрежа по ул. "Околчица". Движението на градския транспорт и автомобилите вече се осъществява безпрепятствено.

Вятър със скорост на поривите до 140 км/ч изкорени дървета, отнесе покриви на жилищни и обществени сгради, прекъсна електрозахранването на села и квартали на областния център и това стана причина за обявяване на частично бедствено положение в община Враца.