Веселин е бивш полицай. Така че вероятно е бил предупреден от негов колега, за да се размине без проблеми. Служителите на МВР имат много специфичен психопрофил. Те са малко по-агресивни и настойчиви. Това заяви пред Нова тв психиатърът Веселин Герев, който коментира взрива на блока във Варна.

Както е известно, продължава издирването на бившия полицай Веселин Димитров, за когото се смята, че е в основата на взрива във Варна. Преди време жена му подала жалба заради домашно насилие. Мъжът имал ограничителна заповед от 6 януари. Дни преди трагедията Веселин написал писмо до един от варненските сайтове, в което споделя проблемите си.

"Става въпрос за психопатна проява в основата, на която стои ревността. Човекът се е изкарва жертва. Практиката показва, че насилниците винаги се опитват да смекчат вината си пред обществото. Освен това той казва, че може би ще се самоубие, ако жена му не се върне при него. С това изказване той е целял да привлече внимание. В историята става въпрос за 20-годишен тормоз. Вероятно мъжът е злоупотребявал с алкохол, което също му е влияело", добави психиатърът.

По думите му полицията е трябвало да контролира случая, след като има издадена ограничителна заповед.

"Служителите на МВР имат много специфичен психопрофил. Много от тях не могат да разграничат професионалните си ангажименти от личния си живот. Недоумявам защо журналистите в този местен сайт не са уведомили прокуратурата за писмото. Трябвало е да им светне лампичката, че този мъж е много опасен", поясни Герев.

По думите му живеещите в блока трудно ще се справят с шока от преживяното.

Психиатър Герев е почти сигурен, че Веселин не е втората жертва.

"Трябва да се проверят близки и познати на жената, които може да са били във взривения апартамент. Възможно е тя да не била сама", заключи Веселин Герев.

Трети ден след взрива в жилищен блок във Варна няма яснота какво е причинило погрома. Пострадалите при инцидента се възстановяват, но обгорените жилища са негодни за обитаване посред зима. Все повече хора се нуждаят от настаняване в общински жилища. Сред тях е и Иван Иванов, който разказва какво се е случило.

"Вече съм по-добре. Семейството ми ще бъде изписано днес от болницата. Случилото се е страхотен шок. Да се събудиш в 04.20 и да видиш навсякъде пламъци и дим. Бяхме в капан. Помня, че дадох на жена ми и детето мокри кърпи, за да можем да дишаме. Отворих прозореца и виках за помощ. Кучето ни се скри от ужас. Връщах се да го търся. Реших, че е умряло. За щастие, се оказа, че се е спасило. В момента живеем при родителите ми, но не можем да останем за постоянно там", разказа Иван.

"До момента в общински жилища са настанени 13 души. Иван може да се обърне за съдействие към кмета, за да му бъде подпомогнат", заяви Таня Василева, директор "Социални дейности" в Община Варна.

"Жената на Веселин е настанена в кризисен център. В момента е на сигурно място. Прочетох писмото. Това е един дълбоко неудовлетворен от живота си човек", смята Анна Николова от Фондация "SOS - Семейства в риск", Варна.