66-годишният бивш полицай Веселин Димитров, за когото се предполага, че е причинил взрива в жилищния блок във Варна, е обявен за общодържавно издирване, съобщиха рано тази сутрин от прокуратурата в града на брифинг за журналисти. В рамките на днешния ден се очаква да бъде разпространена негова снимка.

Семейството домоуправители във входа обаче заяви пред Нова телевизия, че най-вероятно именно той е една от двете жертви на взрива и последвалия голям пожар. Такива подозрения се появиха още вчера, но засега няма доказателства, защото телата са напълно обгорели и могат да бъдат идентифицирани само с ДНК-експертиза - една от трите, разпоредени от разследващите.

"Двата трупа са намерени в два съседни апартамента. Засега е трудно да се каже къде е огнището на горене. Затова днес ще се продължим с допълнителните огледи. Няма потвърждение, че в жилището е имало взривни вещества", каза окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Домоуправителите обаче заявиха, че познават всички обитатели на блока и няма други, които да липсват, освен загиналата жена - тяхна съседка на 53 години. Тя също все още не е официално разпозната.

"Много добра жена - майка, баба, работеше. Не заслужаваше такава смърт", казаха съседите й, които подчертаха, че познават и Димитров, който обаче не бил много общителен.

 Прокурорът уточни, че жената, с която Димитров е живеел, е разпитана. 

В момента тя е в кризисен център, след като се е изнесла заради тормоз, а срещу него на 6 януари е била издадена ограничителна заповед - да не я доближава и да напусне жилището. Именно заради това се смята, че бившият полицай, уволнен през 1995 година за корупция, е извършил всичко умишлено за отмъщение. Преди дни той дори се свързал с местни журналисти и разказал, че е отчаян и животът вече няма смисъл за него.

По думите на прокурора няма данни за психическото състояние на бившия полицай, което да буди притеснение. Разпитани са негови близки и роднини. Днес продължава установяване на други хора от неговия кръг.

"Ще се въздаржа от коментар за конкретни причини за взрива. Все още не е ясно кое се е случило първо - пожарът или взривът. Последвал е пожар или първоначално е имало пожар, в резултат на което е последвал и взривът. Хората са били разбудени от взрива. Няма очевидци, които да потвърдят дали какво се е случвало преди самия взрив", заяви още прокурорът.

"Рано е да се каже дали става въпрос за умишлени действия. Работим по две версии - нелеп инцидент или умишлени действия", добави той.

"По първоначална информация стана ясно, че мъжът е изнасял багаж от взривения апартамент цяла нощ и беше приета от всички като достоверна. В хода на разследването и разпитите на място на свидетели се оказа, че това не е така. Съседи са чули шум, който са определили като местене на мебели", уточни Конов.

Днес ще бъде извършен допълнителен оглед на местопроизшествието.

Местните хора, дори тези чиито апартаменти не са сериозно пострадали, обаче не могат да ги обитават, защото в сградата няма ток и вода. Освен това според експерти има опасни обгорели кабели, а и трябва да бъде направено обследване на блока за конструктивни изменения след взрива. Видимо пораженията не са много сериозни, но трябва да бъде направена цялостна експертиза.

Кметът Иван Портних заяви, че засега едно семейство е поискало помощ и му е осигурено общинско жилище.

Няколко души, сред които три деца, все още остават в болница с поражения от обгазяването.