Огромен взрив разтърси жилищен блок във Варна тази нощ и предизвика спешна евакуация с вишка. На място има пожарни, линейки и полиция.

Инцидентът стана в блок 302 в квартал "Владислав Варненчик". Цял апартамент на четвъртия етаж е избит от взривната вълна.

Снимка: bTV

Три деца на 2, 10 и 17 години и трима възрастни са настанени в болница с обгазяване, след като общо 11 души са били евакуирани и откарани в здравни заведения, съобщи в ефир кметът Иван Портних. Една от жените е с най-тежко обгазяване, но няма опасност за живота й, уточни той. 

Медици помагаха на други хора, които бяха изведени от горящия вход.

Кадър от БНТ

В апартамента, откъдето тръгнал взривът, живеел около 60-годишен мъж - бивш полицай, който наскоро бил напуснат от жена си след системни конфликти. Според местни хора той сам е предизвикал взрива за отмъщение, чули го да казва по телефона, че ще отмъсти на жената, която получила жилището от баща си.

"Жена ми каза, че нещо е гръмнало. Погледнахме - целият апартамент гореше. Със съседите от нашия вход взехме пожарогасители и започнахме да гасим огъня. Отидохме до 4-ия етаж да събудя всички хора. После дойде пожарната", сподели един от живеещите в сградата.

"Беше около 4 часа. Един трясък. Светнах лампата. Поглеждам - навсякъде мазилка, пушек. От коридора не мога да изляза. В кухнята, в банята. Навсякъде беше ужас", разказа друг от обитателите на жилищния блок през сълзи.

Евакуацията на хората от блока продължава. На 5-ия етаж има възрастна жена, която не е изведена.

Снимка: bTV

Кметът заяви от мястото на инцидента, че засега няма яснота каква е причината за взрива, но по думите му вероятно не става дума за газова бутилка, тъй като пожарникарите са изнесли цяла такава.

"Вероятно е съхранявано взривоопасно нещо в апартамента от собственика, който в момента на взрива не е бил вътре", добави той, цитиран от БНТ.

Много от прозорците в блока са строшени заради взрива, има и поражения по терасите. Разчистването на щетите ще продължи с дни, а местните хора са в шок.