Пожарът край военния полигон "Тюлбето" отново се разрази заради силния вятър, който е сменил посоката си и е поел обратно към Казанлък.

Просеките не са допуснали разширяване на периметъра на пожара, но силният вятър е разгорил отново пламъците в северна посока, каза  директорът на Горско стопанство Казанлък Мирена Татарджийска пред Радио Стара Загора.

Огънят прехвърли Подбалканския път Стара Загора-Казанлък и достигна в близост до с. Черганово.  В близост се намира противоградна площадка. От нея е демонтирана цялата взривоопасна техника, каза Йордан Йорданов, началник на техническия отдел към Регионалната дирекция за борба с градушките. Той обясни, че техниката ще бъде върната след няколко дни с оглед максимална безопасност.

За момента, няма опастност за Черганово, но движението по пътя от Казанлък към Мъглиж и Стара Загора се осъществява в една лента като периодично се пропускат автомобили с предупреждението да внимават. В обратна посока движението между Мъглиж и Казанлък е невъзможно, защото има опасност за преминаващите автомобили.

1400 декара горски фонд, треви и храсти са засегнати от пожара. В гасенето му участват освен огнеборци, 100 души доброволци и военни, екипи на Горските стопанства на Казанлък, Стара Загора и Чирпан. На мястото са четири 4 булдозера, които са прокопали просеки, всяка една от които е широка минимум 8 метра.

Хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово повторно се включи в гасенето на огъня. Машината е излетяла в 15.10 часа и извършва гасене на огъня от въздуха. Взети са всички мерки и няма опасност пожарът да се приближи до складове с боеприпаси, съобщиха от Министерство на отбраната. На място към момента са 231 военнослужещи с 15 машини от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Пожарът избухна при контролирано взривяване на боеприпаси от военните на казанлъшкия полигон "Тюлбето" около 15:00 часа вчера. Огънят се разпростря във вилна зона на метри от къщите на хората-

Има сведения за изгорели необитаеми къщи във вилната зона. Част от собствениците на близките вили участват в гасенето и със собствена техника. Други със страх наблюдават развитието на пожара. На места дворовете на хората са изгорели.

"Беше страшно. Даже през нощта в 24 часа слизах до комшията, за да гледам какво става", коментира местен жител.

Комисар Стоян Колев сподели, че е имало критичен момент тази нощ огънят да не тръгне към складове с оръжейна продукция на военния завод "Арсенал" край Мъглиж, но пожарникарите са успели да спрат разпространението на огъня в тази посока.

В борбата за овладяване на огъня участваха 313 военнослужещи с техника от 61-ва бригада. Хеликоптер Ми-17 извърши 20 водохвърляния от въздуха в района на пожара между 17:00 и 20:00 часа.