Пожар избухна на учебен полигон "Тюлбето" край Казанлък при обезвреждане на невзривени боеприпаси. Сигналът за пожара е подаден в 15.15 часа. Огънят е обхванал сухи треви и храсти, но заради вятъра навлезе в смесена гора и се разраства. Огънят е близо до вилна зона "Старите лозя".

Пламъците са преминали северно от казанлъшкия квартал "Изток" и вече бушуват в мъглижкото землище, предаде Пресс ТВ.  Повече от 10 метра на височина се издигат огнените езици. Огромни кълбета задушлив дим покриват няколко километровата територия, върху която вилнеят пламъците.

Временно е ограничено движението по пътя Казанлък - Мъглиж поради задимяването, съобщиха от АПИ.  Трафикът се осъществява през обходен маршрут през селата Ягода, Ръжена, Кънчево и Розово и обратно.

В потушаването на огъня участват 80 военнослужещи от Втора механизирана бригада с военен пожарен автомобил и две пожарни на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В гасенето на пожара, който е в близост до вилна зона, се включи и вертолет Ми-17, който излетя в 17:18 часа от авиобаза "Крумово".

Към момента няма информация за горящи постройки. Задачата за екипите на място тази нощ е да направят просеки в гората, с които да ограничат разпространението в посока север и изток. Очаква се да пристигне и тежка машина от "Мини Марица- изток".

Битката на екипите с огъня ще продължи и утре сутринта.

До пожара се е стигнало след като специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада е задействан днес със задача да класифицира и унищожи невзривени бойни припаси, открити в землището на село Шейново. На място военнослужещите откриват 14 боеприпаса, различни по вид - две 120-мм осколочно-фугасни стоманени мини, пет 82-мм осколочно-фугасни мини, четири 60-мм мини, два изстрела за ръчен противотанков гранатомет и един изстрел за стационарен противотанков гранатомет. Боеприпасите са иззети и транспортирани за унищожаване при спазване на всички мерки за безопасност. При унищожаването на боеприпасите на полигона е възникнал пожар, който заради силния вятър и сухите треви се е разраснал в рамките на полигона, съобщиха Министерство на отбраната.

Няма пострадали при пожара на учебния полигон, каза за БТА командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, който е на мястото на инцидента.

Военните и огнеборците правят всичко възможно пламъците да не стигнат до вилите, посочи ген. Дешков.

Той обясни, че от няколко седмици учебните стрелби на полигона са преустановени заради горещото време. Унищожаването на боеприпасите, открити в частни имоти, е съгласно процедури, според които те не могат да се съхраняват и превозват на дълги разстояния, а се унищожават, обясни ген. Дешков.

При унищожаването, въпреки осигуряването на площадките, предполагаме, че се е случило нещо заради вятъра и вероятно това е причината за пожара, но проверката ще установи, допълни той.

Само преди месец при пожар в същата местност изгоряха десетки вили.

Има и втори по-малък пожар край Казанлък. Горят сухи треви в землището на Овощник, южно от пътя Казанлък-Стара Загора. Пожарът е достатъчно далеч от селото и бензиностанциите край, за да има към момента опасност за съоръженията, имоти и хора, предаде Казанлък прес.

Преди месец избухна голям пожар край Казанлък близо до бензиностанция и затвори за часове Подбалканския път в посока Стара Загора.

Сухи треви се запалиха и в района на Пазарджишко шосе в Пловдив, а междувременно пламъци обхванаха и западния склон на Младежкия хълм в града.