Пожар е избухнал в един от големите хотелски комплекси - "Белведере" в Банско.

Сигналът е подаден около 11.30 часа днес. Веднага са евакуирани около 15 човека - гости и персонал в хотела.

На място са пристигнали противопожарни екипи от Разлог и Банско. В гасенето участват и доброволци.

Огнената стихия е локализирана бързо, уточниха от МВР. Три противопожарна автомобила са били на мястото на инцидента.

От противопожарната служба в Банско съобщиха, че  към 15:30 ч. огънят е напълно ликвидиран.

Хотелът  е собственост на вицепрезидента на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев.  

Една от версията за пожара е, че той е тръгнал от комин.

От Пожарната продупреждават, че зачестяват инцидентите заради отоплението на твърдо гориво и непочистените комини. Само за последната седмица в района на Благоевград изгоряха покривите на няколко къщи, а пожарникарите всеки ден се отзовават на сигнали за помощ.

Ако коминът се запали температурата в него надвишава 1000 градуса. Трябва веднага да подадем сигнал на 112 и в никакъв случай да не използваме нафталин или други леснозапалими вещества, съветват експертите. Задължително е в подпокривното пространство коминът да бъде измазан и отвътре, и отвън. Освен това всяка година трябва да се почиства, желателно е преди началото на отоплителния сезон.

Вчера пожар изпепели и склад на фирма за канцеларски материали в столичния жк "Дружба". Гъст черен дим и тежка миризма се разнасяха над района, като пушекът се виждаше дори от Околовръстния път. Пожарът възникнал в помещение, в което се складира голямо количество канцеларски материали - това е и причината за големия пушек. Обхванатата площ бе около 300 кв. метра. По неофициална информация обаче в склада е имало и голямо количество гуми.