Паметникът на Съветската армия в центъра на София отново осъмна боядисан. Една от композициите му е залята с червена боя, която е напръскала и пространството около монумента.

На централната част на паметника с червени букви е написано - "ДЕМОНТАЖ", съобщи БНТ.

Това е поредно посегателство срещу паметника с антивоенни и антируски надписи, който периодично предизвиква протести "за" и "против" премахването му. През април подобно посегателство срещу паметника също имаше.

Преди това, през март, Столичният общински съвет прие доклад, с който възлага на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести Паметника на Съветската армия от Княжеската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.

На 9 май бяха последните демонстрации заради монумента. Паметникът стана обект за разгорещени спорове след като БСП-София възстанови счупена плоча с надпис "На съветската армия освободителка от признателния български народ" без да имат официално разрешение за това. Действиятана БСП бяха определени като скандални от други общински съветници, а от ГЕРБ-СДС припомниха, че през март е взето решение плочата да бъде премахната. А до демонтирането на монумента, да бъде поставена нова, но с нов текст, изготвен от специалисти от БАН и Софийския университет.