Паметникът на съветската армия в Бургас стана жертва на вандали. Неизвестни лица са залели с червена боя барелефът в основата на паметника, на който са изобразени войници от съветската армия, съобщи агенция "Булфото". 

Вижте снимки от вандалската проява

По средата е изписана и буквата Z, която руската армия използва във войната срещу Украйна като свой отличителен знак.

Това не е първото посегателство срещу паметника. В началото на войната монументът на няколко пъти беше заливан с червена боя и осъмва с антивоенни и антируски надписи.

Вандалската проява бе посрещната с различни чувства от бургазлии. Някои са на мнение, че това е най-малкото, което може да се направи, за да се покаже несъгласие с политиката на президента на Русия Владимир Путин. Други обаче са на мнение, че на паметници не бива да се посяга, съобщава "24 часа". В града от много време върви спор трябва ли да бъде премахнат Паметникът на съветската армия. Такова предложение бе вкарвано за гласуване на няколко пъти в Общинския съвет, но до конкретно решение не се стигна.

През април миналата година беше излята червена боя и върху паметника Альоша на площад "Тройката" в морския град, което бе второто посегателство срещу този монумент от началото на войната в Украйна. Малко по-рано същия месец Паметникът на съветската армия в Добрич осъмна с надписи, свастики и други знаци. Тогава с червена боя бяха боядисани и ръцете на фигурата, част от монумента, а с червено бе изписана буквата Z - символ на руските военни части в Украйна. А Паметникът на съветската армия в Стара Загора през октомври 2022 г. бе изрисуван с червена боя, като бяха оцветени ръцете на фигурата на войника и до него е изрисуван задраскана буква Z. 

Снимка: Булфото

Миналия месец в София една от фронталните плочи на Паметника на съветската армия, на която пише "На съветската армия освободителка от признателния български народ", беше разбита с чук. Комисията по култура и образование и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към Столичния общински съвет пък настояха СОС да задължи кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента, който е държавна собственост. 

В началото на март вандали поругаха и паметника на граф Игнатиев във Варна, който се намира в градинката между Драматичния театър "Стоян Бъчваров" и филиала на културната институция. Бюстът и постаментът бяха залети с бяла боя, а паметната плоча бе захвърлена на няколко метра встрани в градинката.