Паметникът на Съветската армия в сърцето на София отново стана повод за разгорещени спорове. Поводът - БСП-София възстанови счупена плоча без да имат официално разрешение за това. Преди няколко месеца монументът беше обект на поредна вандалска проява.

Действията им бяха определени като скандални от други общински съветници. От ГЕРБ-СДС припомниха, че през март е взето решение плочата да бъде премахната. А до демонтирането на монумента, да бъде поставена нова, но с нов текст, изготвен от специалисти от БАН и Софийския университет.

"Изненадан съм от наглостта на моите колеги общински съветници. При взето решение на Общинския съвет си позволяват да погазят всякакви правила, нормативни документи, без абсолютно никакво съгласуване да сложат плоча с надпис лъжлив и фалшив текст", заяви Борислав Бориславов от ГЕРБ-СДС пред NOVA.

И настояват плочата да бъде премахната час по-скоро. Действия, към които се присъединяват и от "Демократична България". "Аз бях стъписана от това как може такова национално предателство. Някой да извършва и да преминава към партизански действия при положение, че вече сме в ситуация на взето решение от СОС за демонтиране", псочи Марта Георгиева от ДБ.

Според Иван Таков от БСП "институциите нехаят и мълчат", но правят проблем, "когато искаш да направиш нещо хубаво". Той посочи още, че са уведомили собственика, в лицето на областната управа.

Засега оттам не могат да потвърдят дали са получили въпросното уведомление. От Столична община заявиха, че от Инспектората са направили проверка след сигнал за ремонтни дейности. Установено е, че строителна документация и разрешения за монтаж и почистване на монумента липсват.