Напрежение възникна, вече традиционно, пред Паметника на Съветската армия на 9 май. Само плътен кордон от полицаи разделяше две противникови групи - на група националисти с български знамена, които са твърдо за демонтирането на монумента и замяната му с български паметник, и на участниците в похода "Безсмъртен полк" с портрети на свои близки, загинали във Втората световна война и в антифашистката борба. Полицаи пазеха плътно от двете страни руската посланичка Елеонора Митрофанова, която също участва в проявата.

За да не се допусне конфронтация между двете радикално настроени една към друга групи български граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие "Безсмъртен полк" беше прекратено, обявиха по-рано сутринта от Столична община. Властите в София настояха участниците да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието.

Снимки от събитието вижте тук >>

Въпреки забраната множеството от граждани, събрали се на сборен пункт около Паметника на Незнайния воин, поеха към Паметника на Съветската армия на традиционното шествие, като развяваха не само български, но и руски, и съветски знамена.

Снимка: БТА

Младежите, противници на противоречивия монумент, а и на проявата "Безсмъртен полк", издигнаха транспарант с надпис "Искаме български паметник" в подножието на Паметника на Съветската армия.

Снимка: БТА

"Искаме една огромна несправедливост да бъде поправена. В центъра на столицата ни е редно да има голям, красив, възпитаващ в добродетели и показващ историята ни паметник. Този паметник трябва да носи позитивен заряд, да събужда чувство на гордост и да бъде приет от всички граждани, независимо от политическите им възгледи. Вярваме, че така разделението в обществото ни ще намалее и ще можем да гледаме напред, към бъдеще, в което можем спокойно да се гордеем като българи и жители на София", казват организаторите на контраакцията, обградени от плътен кордон полицаи.

Младите мъже запяха с пълно гърло "Шуми Марица", когато шествието "Безсмъртен полк" пристигна в района на монумента. Униформените разделяха двете групи граждани, за да няма сблъсъци.

Между тях обаче прехвърчаха реплики на конфронтация, а когато множеството запази минута мълчание в памет на загиналите във Втората световна война, групата, която издигаше транспаранта "Искаме български паметник", освиркваше и скандираше "убийци".

Снимка: Булфото

По-рано към ораторите на митинга-поклонение бяха отправяни и други обиди от групата млади мъже, които скандираха "съветски боклуци" по адрес на участниците в "Безсмъртния полк".

Рисунка на паметник с българското знаме беше залепена върху прясно възстановената от социалистите плоча, счупена преди месеци, с надписа за признателните българи към съветската армия. 

Снимка: БТА

Заради акцията на противниците на паметника депутатът от БСП Борислав Гуцанов поиска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова, като определи случващото се пред паметника за безобразие.

"9 май нямаше да е денят на Обединена Европа, ако не беше победата над хитлерофашизма. И тези паметници не са само да отбележат смъртта на всеки герой, а те са за нас, живите, да помним", каза Борислав Гуцанов в слово пред Паметника на Съветската армия. 

Снимка: Булфото

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова също се присъедини към забраненото шествие на Безсмъртния полк в София, което беше излъчвано и от страницата на посолството във Фейсбук и държа реч пред множеството.

Забраната за провеждането на "Безсмъртния полк" бе поискана вчера от общински съветници от ДБ, но от общината не предприеха такава стъпка, като единствено посочиха, че проявата не е съгласувана. Около началния час на шествието стана ясно, че все пак общината забранява проявата.

Снимка: БТА

Вече повече от 30 години се води спорът в столицата - и между политическите сили в общината, и между столичани, за това паметникът да бъде демонтиран и преместен. Последният политически скандал по темата се разгоря точно в навечерието на парламентарните избори.

Снимка: Булфото

Снимка: БТА

По настояване на ГЕРБ и ДБ Столичният общински съвет гласува през 2023 г. решение монументът да бъде демонтиран и преместен в Музея на тоталираното изкуство в София. Това предизвика протести, в които се включиха БСП, "Възраждане", Левицата и някои други формации. 

Снимка: БТА