Столичният общински съвет прие доклад, с който възлага на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести Паметника на Съветската армия от Княжеската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.

Решението бе прието след продължителен дебат с 41 гласа "за" от "ГЕРБ-СДС", "Демократична България", "Патриоти за София" и независими общински съветници.

"Против" гласуваха 13 общински съветници от групата на "БСП за България". Димитър Антов от "Патриоти за София" се въздържа, предава БТА.

Може да бутнете Паметника на Съветската армия, но тогава няма да има сянка, в която да се скриете, обърна се лидерът на групата на социалистите в СОС Иван Таков към колегите си от ДБ.

"Да бъде или да не бъде Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина на София. Това ли е въпросът?! Това ли е най-важният проблем на града и държавата ни днес? Защо е толкова спешно точно сега да решим съдбата на монумента?!", заяви Таков по време на заседанието продължи:

"Или този въпрос най-правилно обслужва едни партийни цели в предизборната битка за надмощие?! За едни проценти става въпрос, които трябва да бъдат взети от втрърдяването на партийните ядра... Това е грозно лицемерие към гражданите на София, колеги! Грозно лицемерие към всички българи!".

"С разрушаването на Паметника на Съветската армия няма да стане. А вие нямате друго решение. Предлагате на хората само зрелище. Защото хляб нямате и не можете да им дадете. Може да се водите от културата на зачеркване. Може да отразявате историята през кривото огледало. Може да бутнете и паметника на Съветската армия... Но тогава няма да има сянка, в която да се скриете", казва на финала на обръщението си към представителите на ДБ лидерът на групата на социалистите в СОС.

Столичният общински съвет не подкрепи предложението на мястото на монумента да бъде изграден мемориал на създателите на българската държава.

Малко по-рано сградата на Столичната община беше омазана с червена боя и яйца от протестиращи, които са против преместването на монумента.

Хората освиркваха общинарите и скандираха "Фашисти", "Оставка" и "Искаме мир", а на място имаше засилено полицейско присъствие.

Сред протестиращите имаше десетки граждани, както и представители на леви и националистически партии, като Левицата, "Възраждане", МИР, тук беше и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, както и вечният протестиращ Йоло Денев. По-късно към тях се присъедини и БСП.