Посолството на Руската федерация отправи нота до МВнР заради вандалските действия срещу Паметника на съветската армия в София. Това съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

"В документът е изразена изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници от общата история на Русия и България", отбелязва Захарова.

Говорителката на руското външно министерство припомни, че монументът вече е бил сериозно повреден от вандали през февруари.

"Очевидно тази атака е свързана с богохулната инициатива за демонтиране на паметника, която наскоро беше издигната от група прозападни партии в градския законодателен орган", заяви Захарова.

Тя допълни, че в нотата Русия призовава за задълбочено разследване от българските власти на инцидента с вандализъм, както и за предотвратяване на подобни инциденти.

На 31 март вандали отново боядисаха с червена боя монумента в българската столица. Руските дипломати изразиха увереност, че властите на страната "все пак ще предприемат ефективни мерки за предотвратяване на подобни срамни действия в бъдеще", допълва медията.

Малко по-рано военното ни министерство съобщи, че България е получила нота от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската федерация. В нея се заявява, че РФ намира за "категорично неприемливо" осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа "Ми" в български предприятия, включително "ТЕРЕМ", и последващата им доставка за Украйна, обясниха от МО.

В тази връзка МО категорично заявява, че от януари 2022 до април 2023 г. в "ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ" ЕООД, дъщерно дружество на "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД - държавна компания, собственост на МО, не са извършвани ремонт или модернизация на вертолети от типа "Ми" (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна, се казва в позицията на българското военно ведомство.