Бурните ветрове застигаха и областите Добрич, Силистра и Русе, съобщават местните власти. Има паднали клони, дървета, потрошени коли, а в крайдунавските градове информират и за потопени лодки.

Шест сигнала за паднали дървета в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево, както и за отнесен ламаринен покрив в Тервел, са получени в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщава Про Нюз Добрич.

В Добрич има паднало дърво до "Бакарди", на околовръстния път. Друго се е стоварило по пътя между Балчик и Кранево. Служителите на ПБЗН ги отстраняват.

Медията е получила сигнали също изсъхнало дърво върху кабел на светофар на кръстовището на бул. "3 март" и ул. "Максим Горки". Друго е съборило метална ограда в района на гробищния парк.

По данни на НИМХ при БАН вятърът в областта днес е силен до бурен от запад-северозапад с пориви до 30 м/сек.

Паднали клони и дървета има и в Силистра. В местен сайт се съобщава и за потопени лодки по крайбрежието на Дунав, предава БТА.

По данни от метеорологичната обсерватория скоростта на вятъра е достигнала до 20 метра в секунда.

За днес Националният институт по метеорология и хидрология обяви оранжев код за силен вятър в цялата област.

Бурен вятър нанесе щети и в община Русе. Това съобщи за БТА директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Георги Игнатов.

От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град обясниха, че скоростта на вятъра по обяд е достигала над 120 км/час, а в ранния следобед е намаляла до около 100 км/час.

Отправено е щормово предупреждение до капитаните на кораби по река Дунав.

Игнатов обясни, че има сигнали за паднали дървета и клони в Русе, както и за засегнати от тях няколко автомобила. Екипи работят по разчистването.

Част от село Бъзън е без ток заради повреда в трафопост. Работи се по отстраняването на проблема.

По пътя между селата Хотанца и Долно Абланово е паднало дърво, което е отстранено.

От хидрометеорологичната станция информираха, че прогнозата е надвечер скоростта на вятъра да намалее.