Материалните щети от вчерашната буря в Бургас са големи. Цяло щастие е, че няма сериозно пострадали хора. Това каза кметът на общината Димитър Николов, цитиран от БТА.

По последни данни падналите дървета и клони не са десетки, а стотици.

Вижте снимки>>>

През изминалото денонощие в дежурната стая на Община Бургас са постъпили над 500 сигнала: за паднали дървета и клони - 359; за пострадали автомобили - 121; за електрически аварии - 50; за повредени билбордове - два.

Днес все още без електричество частично остават селата Изворище, Брястовец, Драганово, Димчево, както и кварталите на Бургас "Черно море" и "Сарафово". Част от уличното осветление в комплекса "Меден рудник" не работи.

Възстановяването на града продължава без почивка, заяви Николов.

Снимка: Булфото

Над 30 екипа на "Електроразпределение-Юг" продължават работата за справяне с последствията от влошената метеорологична обстановка в някои райони на Югоизточна България през изминалото денонощие. В област Бургас екипите на дружеството успяха през нощта да подадат електрозахранване за най-тежко засегнатите от вчерашната буря населени места - Поморие и бургаският квартал "Сарафово". Това съобщиха от пресцентъра на "Електроразпределение-Юг".

Причината за изключване на електрозахранването е отпадането на подстанцията "Хоризонт" на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), от която се захранват Поморие и кв. "Сарафово". Това наложи диспечерите в "Електроразпределение-Юг" да извършват превключвания и да подадат захранване към клиентите от други подстанции по временни схеми, добавиха от пресцентъра. Оттам посочиха, че с оглед на това са възможни смущения в захранването за Поморие и "Сарафово" и преразпределение на товари при завишение на потреблението, за да се предотврати ново цялостно отпадане на захранването за двете населени места.

Снимка: Булфото

Продължават възстановителите дейности и за останалите по-малки населени места в област Бургас.

С оглед на обявения от Националния институт по метеорология и хидрология за днес жълт и оранжев предупредителен код за силен вятър, дружеството е в готовност за реакция по места с хора и техника.

Представители на "Електроразпределение-Юг" са в непрекъснат контакт с ЕСО, Министерството на енергетиката и местните власти. В дружеството вече функционира Кризисен щаб за координация на възстановителните дейности по места.

Частично бедствено положение е обявено в Поморие. Има паднали електрически стълбове, билбордове, дървета, указателни табели, огради, преобърнати пейки. Без електричество все още са квартал "Каменар" и село Лъка. Причината са паднали дървета върху външни електропроводи.

Няма пострадали и бедстващи хора.

От EVN съобщиха, че Поморие в момента е на резервно захранване от подстанцията "Каблешково". Причината е в прекъснатите далекопроводи и спирането на работата на подстанцията "Хоризонт".

"Направихме всичко възможно да възстановим захранването на града още снощи, но ситуацията е изключително сложна. Ако не се възстанови работата на подстанцията "Хоризонт" в най-кратки срокове, зимният отоплителен сезон ще бъде проблемен за осигуряване на ток в Поморие. Работим по авариите", каза представител на енергодружеството.

От пресцентъра на общината добавиха, че силният вятър е нанесъл сериозни щети на съоръженията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в района на Поморие. Мощната буря е съборила 13 стълба на електропроводите 110 kV "Ветрен" и "Ахелой" и е оставила без електрозахранване подстанцията 110/20 kV "Хоризонт". Аварията, причинена от стихийния вятър, е оставила без електрозахранване част от населените места около Поморие, което късно вечерта е възстановено.

По данни на МВР двете платна на главния път Бургас-Поморие, пътят Поморие-Ахелой, пътят към квартал "Каменар", както и улиците в Поморие са разчистени от падналите дървета и са проходими.

Счупени лампи и скъсани жици са причината за липсата на улично осветление. До края на деня то ще бъде възстановено на 60 процента.

Снимка: Булфото

Кметът на Поморие Иван Алексиев каза, че днес продължава почистването на уличната мрежа от клони и паднали дървета. Той е разпоредил в тридневен срок да му бъде представен подробен доклад за състоянието на всички стълбове и дървета на територията на града, както и да бъде извършена спешна проверка до края на днешния ден за състоянието на училищните дворове и сгради.

Няколко села в община Сливен продължават да бъдат без електроснабдяване, след снощната буря. Това обяви Снежана Кънева от кризисния отдел на общината, цитирана от БНР. Без ток са селата Жельо войвода, Младово, Драгоданово и Камен. Няма пострадали хора.

В момента екипи на електроразпределителното дружество продължават да отстраняват авариите по електропреносната мрежа, каза Кънева и обобщи ситуацията:

"Имаме паднали дървета, имаме разкрити покриви. Сега горското ще отиде да махне паднали дървета преди Меча поляна там (по пътя б.а.) за Карандила. Оглеждаме нещата, където не минават коли и автобуси, утре да продължим."

В разкритие покриви са на спомагателни постройки и ламарини, уточни Кънева: "Едното е близо до кметството (на село Жельо войвода), казват ламарини такива разкрити."

Общината продължава да събира информация за пострадали частни и общински имоти.

Мощна буря се е разразила снощи и в община Девин, съобщи БНР. Силният вятър, придружен от пороен дъжд, е повредил покриви на жилищни сгради, а падналите дървета са станали причина за прекъсване на електрозахранването в някои населени места в общината.

Засегнати са покривите предимно на частни къщи, но вятърът е разместил керемиди и на покривите на училището и детската градина в Грохотно.

Паднали дървета са затворили пътя към селата Триград, Гьоврен и Брезе. Още снощи обаче те са разчистени и достъпът до тези населени места е нормален.

Обстановката постепенно се нормализира, поетапно е възстановено и електрозахранването.