Силна буря вилня в Бургас, в града има много паднали дървета. След като през деня температурите бяха страхотни - над 32-33 градуса, времето изведнъж се заоблачи, появиха облаци и ураганен вятър нанесе поражения в целия град, съобщава Флагман.

Вижте снимки>>>

Ураганът изненада стотици на Северния и Централния плаж. Чадъри, възглавници, барбарони, шезлонги - целият инвентар на концесионерите буквално е отнесен в морето. Мощният, невиждан досега вятър, дойде внезапно от запад. Отнесе дори плажните заведения, пише изданието.

Огромни дървета в морската градина бяха натрошени на трески. Завиха сирени в района на Морска гара, съобщава още "Флагман".

Вятърът и дъждът буквално за минута превзеха града. Хвърчат клони, ламарини. "Направо е страшно. Не можем да сварим да затваряме прозорците, всичко от терасата замина навън", коментираха бургазлии. Паднали клони има из целия град - върху пейки, коли, улици..., пише сайтът burgasinfo.com.

Силната буря е завлякла десетина лодки и яхти навътре в морето край Поморие. Има сигнал за паднал зад борда. 

Била е организирана спасителна операция. Катер от Бургас е тръгнал към мястото на произшествието, но през това време хора от друга яхта успяват да извадят падналия в морето мъж. Той е добре. Спасителната акция е преустановена.

Това съобщиха от областната управа в Бургас, предаде БТА.

Уведомена е Морската администрация. Има сигнал за семейство, блокирано на остров Свети Иван, добавиха от областната администрация.

Няколко села са без електричество. Бил е спрян градският транспорт в участък на бул. "Мария Луиза" заради паднало дърво на пътното платно. Извършват се огледи.

Силните пориви на ураганния вятър на места са достигнали до 100 км/ч., съобщиха от пресцентъра на Община Бургас по данни на Хидрометеорологичната обсерватория във Варна.

Кметът на Поморие Иван Алексиев е свикал кризисния щаб заради усложнената обстановка след силната буря. Това съобщиха от областната управа в Бургас. Оттам уточняват, че положението в Поморие е тежко - има наводнени улици, прекъснато е електричеството на много места, основните пътни артерии са блокирани.

Бурята е разрушила терариум в парка "Езеро" в Бургас. Няма избягали змии,

всичките са прибрани. Пострадала е единствено конструкцията от ураганния вятър, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Оттам информираха, че най-честите сигнали са за паднали клони и дървета. Те са над 130.

Кметът Димитър Николов е на терен. Мобилизирани са всички фирми, отговарящи за зелената поддръжка. Градът се разчиства и едновременно с това се прави опис на щетите.

Снимки: Милена Милева

Поради паднал стълб върху контактната мрежа, вследствие на силна буря, е преустановено движението на влаковете в между гарите Дружба - Долно Езерово, част от жп линията София - Пловдив - Бургас.

Организиран е превоз на пътниците с автобуси.

Аварийни екипи работят по отстраняването на стълба и възстановяване на контактната мрежа и движението на влаковете.

 

Няколко купесто-дъждовни ядра се движат над Черноморието. Порой със силен вятър в момента има и над Варна.

Северно от морската ни столица също се развиват краткотрайни бури с гръмотевици.