Ситуацията с пожара в русенския завод "Дунарит" е овладяна. Това съобщи ръководителят на сформирания кризисен щаб и областен управител на Русе Галин Григоров, съобщи БТА.

При инцидента, който стана малко преди 11.00 часа, всички работници бяха евакуирани. Няма жертви или пострадали.

Григоров обясни, че мобилна станция на екоинспекцията е поставена в близкото село Николово, за да измерва евентуални замърсители. Пътищата в района са отцепени. Всички фирми, намиращи се в близост, са предупредени за евентуална опасност. Част от работниците са се прибрали по домовете си. Евакуирани са също и деца от няколко училища и детски градини в района.

Снимка: Булфото

"Към момента пламъците затихват, пушекът също намалява. Освен да изчакаме, друго не можем да направим. Ситуацията е под контрол, има постоянно наблюдение. Причините за инцидента тепърва ще се изясняват", обясни Григоров.

Директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който също пристигна на мястото на инцидента, обясни, че е важно действията да бъдат адекватни - каквито са били предварително разработени заедно с ръководството на завода.

"При подобни ситуации е необходимо да се действа по протокол, за да не изпуснем нещо", каза Николов.

Всички екипи на противопожарната служба са в района, има екипи на полицията и на Спешна помощ.

Николов обясни, че към момента не е предприемано гасене.

Снимка: Булфото

"За радост не е имало взрив, а запалване. То все още продължава да крие риск. В цеха няма хора, включително и наши пожарникари", каза Николов.

Петър Петров - изпълнителен директор на "Дунарит", обясни, че цехът, който е от няколко хиляди квадратни метра, се намира в най-източната част на територията на завода, на километър и половина от входа на предприятието. В него се произвежда взривна смес, като се работи с тротил и хексоген.

"Не мога да кажа какво количество взривни вещества има в цеха, максимумът е до 2 тона", обясни Петров.

По думите му най-вероятно се е запалил смесител за взривни вещества, намиращ се в западния край на склада. Петров каза още, че в момента в цеха тлеят дървени опаковки. Друго горене няма. Той обясни, че над склада работи дрон с термовизионна камера, като отчетената температура била спаднала до 60 градуса, което е знак, че вътре няма горене.

Петров обясни, че запалени взривни вещества не се гасят, тъй като може да се предизвика експлозия.

Снимка: Булфото

"Не би трябвало да очакваме взривове, щом досега не е имало. Ще се стремим да не допуснем пожарът да излезе от центъра си, и мисля, че това няма да се случи. Правилата са да изчакаме 24 часа", каза Петров.

Той каза, че най-вероятно служителите ще се върнат на работа вдругиден, след като е напълно сигурно, че няма опасност.

Петров посочи, че при инцидента около 10 работници са били в района на цеха, а общо 750 души са били на работа в завода.

Заради днешния инцидент служители на предприятието си спомниха за големия взрив през март 1993 г. в "Дунарит", когато са загинали петима работници, а много други са били ранени.