Пожар горя в цех за тротил на завод "Дунарит" в Русе. Информацията бе потвърдена от Спешна помощ в Русе. Всички работници са евакуирани успешно, няма пострадали хора. Освен 500-те служители, в рамките на 15 минути са евакуирани и детски градини и училища в близките село Николаево и град Мартен.

Снимка: БТА

Една от версиите е, че огънят е тръгнал от вани с взривоопасно вещество. Друга версия сочи, че пожарът се е запалил от кабели. На място са изпратени екипи на пожарната и Спешна помощ. Областният управител също пътува към завода.

Няма данни за експлозия, съобщи пред bTV директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" комисар Николай Николов. Той потвърди, че опасността от взрив е била реална. Горящият цех е мястото, където се завършва окомплектовката на бомбите.

Снимка: БТА

С дрон бе извършено разузнаване, за да бъде добита представа откъде да се подходи към цеха така че пожарът да не се разпростре в съседните сгради.

"Към 11 часа ни съобщиха да се евакуираме веднага", разказаха работници. Друг служител на завода обясни, че казан, в който се забъркват взривни вещества, се е самозапалил.

Всички екипи на пожарната са на мястото на инцидента. Пристигнали са също линейки и полицаи.

На около 2 км от разклона за "Дунарит" полицейски екипи спряха движението и го пренасочиха по обиколни маршрути.

Собственикът на завода Емилиян Гебрев каза, че най-важното е, че няма жертви, но не можа да посочи как точно е възникнал пожарът.

Снимка: БТА

Към 14,00 часа стана ясно, че ситуацията с пожара в завода е овладяна.Това съобщи ръководителят на сформирания кризисен щаб и областен управител на Русе Галин Григоров.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА