Пожарът в завода за преработка на месо в село Войводиново оставя без препитание близо 300 души. Има цели семейства, които са работили там. В завода няма синдикална организация, но експерти от КТ "Подкрепа" вече консултират работниците за техните права, съобщи БНТ.

Над 40 часа е отнело на огнеборците потушаването на огъня, избухнал в предприятието. Все още има тлеещи участъци, а достъпът до завода е труден. Окръжната прокуратура започна разследване дали пожарът е възникнал умишлено или в резултат на техническа повреда.

Според служителите на завода, инцидентът не е умишлен, а става въпрос за нещастен случай. Работници се надяват банките да помогнат на собственика.

"Работодателят не е закъснял и един ден плащането , от 8 до 5 си работим, но сега 300 души остават на улицата", каза един от оставащите без работа Вакрил Запрянов.

Безспорно е ,че след тази трагедия и липса на работни места, трябва да се пристъпи към процедура ,засягащи трудови правоотношения на работниците. Важното за всички служители е ,че има право да получат обезщетение, трябва и да подадат документи в бюрото по труда. Не е леко на работодателя, но той трябва да вземе предвид и проблематиката на тези хора, коментира лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев.

 

Окръжната прокуратура в Пловдив наблюдава досъдебното производство за пожара. До момента са извършени огледи на изпепеленото предприятие, разпити на свидетели и събиране на документи. Предстои извършване на допълнителни огледи и назначаване на пожаротехническа и химическа експертизи.

Разследването по случая продължава.

Инспекцията по труда е уведомена от ръководството на изгорялото предприятие, че работниците са в престой, съобщи директорът й Атанас Чернаев. Той разясни, че престоят и отпуските са двете възможности, които трудовото законодателство дава в случаите, когато работата е спряна по вина на работодателя, както е в този случай.