Президентът Румен Радев обяви, че този път има няколко кандидати от конституционния списък за служебен премиер. Предстоят му още разговори с тях и едва тогава ще обяви името на избраника. Обясни и защо не присъства настоящият министър-председател - тъй като не само той е желаещ да продължи да управлява. За разлика от миналия път, когато никой освен Димитър Главчев не е искал да поеме поста, сега има няколко кандидати, разкри президентът.

"Г-н Главчев не е тук, защото ситуацията е малко по-различна от предишния път. Сега не е само той, имаме и други хора, които са изявили готовност. Не споменавам имена, не искам да хвърлям хора в публичното пространство", каза на представителите на парламентарните партии държавният глава по време на консултациите. Цялата 40-минутна среща беше проведена на живо пред медиите.

Президентът не каза коя дата оглежда за насрочване на вота, а от БСП поискаха да се проведат на 20 октомври.

"Ако отидем към датата 20 октомври, трябва клетвата на служебния премиер да бъде на 20 август", напомни още президентът, като визира и решението на НС да излезе във ваканция за две седмици до 31 август.

От ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН не се намесиха със съвети кой да бъде назначен за служебен премиер, като изтъкнаха, че това е в правомощията на президента.

От ПП-ДБ поискаха единствено вътрешният министър Калин Стоянов да бъде сменен, защото му нямат доверие с оглед на честността на вота, а от БСП настояха личността на служебния премиер да е възможно най-отдалечена от партиите. От "Възраждане", БСП и ИТН констатираха, че именно промените в основния закон са поставили президента в сегашната ситуация да има твърде ограничен избор от кандидати. 

Снимка: БТА

"За съжаление, 50-ото НС не успя да излъчи и ние неизбежно отиваме към поредните предсрочни, но за да насроча дата, трябва първо да се проведат тези консултации, да се определи кандидат и по негово предложение да се назначи служебно правителство, чиято цел е провеждане на честни, открити и прозрачни избори", започна в началото на срещата Радев. Той отново наблегна, че с последните конституционни промени възможностите му за избор "са драстично ограничени".

"Усещам леко неудобство за всички са тези консултации, но така е замислен този чл. 99 в Конституцията - добра, лоша, всички трябва да я спазваме", коментира по време на срещата президентът.

"На практика предизборната кампания започна. Затова ще помоля за точност и аргументираност. Веднага пристъпих към разговори с всички потенциални кандидати по списъка, придобил известност като домовата книга. Разговорите не са приключили окончателно, но не можем да бавим процеса, трябва да има яснота", каза той и попита политиците от НС: "Как вие виждате пътя напред?"

"Независимо от противоречивите оценки по отношение на промените в Конституцията, ние дължим повече отговорност и повече грижа към духа на Конституцията, парламентарната демокрация и принципите на правовата държава", каза Росен Желязков от името на ГЕРБ, с когото бяха още Деница Сачева и Теменужка Петкова.

"Тази процедура е неразделна част от назначаването на министър-председател", каза Желязков за консултациите и посочи, че "мненията на групите имат за предел там, където започват вашите правомощия. "Нашето категорично мнение е, че политическите групи не бива да се бъркат в тези компетенции, съвети, най-образно казано сугестия за това какъв трябва да бъде кабинетът и номинираният премиер и министри, защото това е изцяло във вашите компетенции", каза още Желязков.

Снимка: БТА

ГЕРБ изрази задоволство от вчерашната позиция на президента, който разкритикува всякакви опити за конспирация и смяна на Рая Назарян като шеф на НС, за да бъде избран нов, удобен кандидат за служебен премиер. Според Желязков Радев ясно и категорично е защитил "духа на парламентаризма, за да не допуска позицията на председател на НС да става жертва на политически инженеринг и избор на служебен министър-председател".

Радев уточни, че въпросът е принципен и няма значение коя е конкретната личност на поста.

"Повярвайте, нелепо е по такъв начин да се подхожда към НС. Не мога да приема, че председателят на НС ще бъде подменен, само и само да стане човек, удобен за служебен премиер. Напълно се абстрахирам от личността, уронва се парламентаризмът", коментира президентът. "Политикът трябва да работи с мисъл, визия напред", каза той и подчерта, че не приема специално и само с тази цел да бъде сменен председателят на НС.

Радев каза на ПП-ДБ, че няма как да повлияе на бъдещия премиер да не предлага отново Калин Стоянов за вътрешен министър.

"Ние също не бихме искали да влизаме в това, което попада във вашите правомощия да изберете премиер и след това да съставите кабинет, който да утвърдите. Този служебен кабинет трябва да осигури честни избори. Едва ли е изненада, и друг път сме казвали, че нямаме доверие на вътрешния министър Калин Стоянов. Има данни и основание за това. Нашият призив е, ако можете да вземете предвид това и да се потърси друг ръководен състав на МВР", призова го преди това Николай Денков, а впоследствие го повтори и Атанас Атанасов.

Снимка: БТА

"Това е най-деликатната и трудна част, това означава аз да казвам това ми харесва и да влияя", отвърна Радев. И обяви, че не е повлиял на сегашния премиер Главчев за нито едно назначение. "Кандидатът решава, избира и предлага. Позволих си да се намеся един път заради Даниел Митов, а не заради личността, а че се предложи зам.-председател на партия", вметна Радев и обеща да не се меси в назначенията и решенията на новия служебен премиер.

"За нас няма подходяща фигура за министър-председател. Безсмислена е тази консултация, промените в Конституцията бяха направени, защото президентът беше Радев", заключи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. И не се съгласи със заключението на президента, че и след тези избори ситуацията няма да се промени, защото никой не знаел какво ще се случи.

Поводът за реакцията на Костадинов беше репликата на президента: "След изборите конфигурацията ще бъде горе-долу същата". "Правя това по силата на опита - колко избори правим и все вие сте тук, едни и същи. Много от вас най-вероятно ще бъдете тук, ако няма промяна в подхода след като минем изборите, ние ще бъдем в същата ситуация.", защити се Радев. "Виждаме, че трябва да работим с коалиции. Ако не заложим някаква търпимост преди изборите, тогава много трудно се правят коалиции след тях", подчерта той.  

Снимка: БТА

Костадинов констатира още, че в "домовата книга" всички в нея са свързани по някакъв начин с Пеевски и Борисов. 

"Това са хора, назначавани по-скоро по предложение на Пеевски и Борисов", отбеляза Костадинов. Той призна, че е разтълкувал думите на президента, че и Господ да му предложат на мястото на Назарян, няма да го сложи за служебен премиер по начина, "че ако има възможност да избере между господ и човек на Пеевски, ще избере този на Пеевски. 

"Не се притеснявайте, господина, който споменахте, знаете прекрасно моето отношение към него, така че не се притеснявайте", успокои го Радев.

Намеси се зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който реагира с апел към президента да не се коментира името на лидера на партията му, тъй като темата на консултациите е друга. Цонев посочи, че се говорят откровени неистини по адрес на Пеевски и призова Радев да не го допуска. "Няма как да отмина нелепостта на обсъждането на председателя на ДПС на нашата парламентарна група в президентството на тези консултации. Най-малкото не е тук мястото да се обсъжда, който и да е лидер на политическа група - първо. Второ, да се говорят откровени неистини", реагира той. "Ще отбележа само, че Пеевски няма никакво отношение към домовата книга и това мога да го докажа", каза депутатът от ДПС.

Радев прие забележката, а представителят на ДПС заяви, че "парламент, в който няма определено мнозинство, което да носи отговорност, е меко казано опасен, защото създава лошо законодателство" и взривява финансовата стабилност. "Колкото по-бързо приключи работата на този парламент, толкова по-малко опасности за законодателството и финансовата стабилност", изтъкна Йордан Цонев.

 

Снимка: БТА

От името на БСП Борислав Гуцанов посочи, че промените в Конституцията са ограничили президента, но призоваха, този, който ще стане служебен премиер, да е възможно най-отдалеченият от партиите. "След промените в Конституцията, за които бяхме против, силно се ограничиха вашите възможности за избор на служебен премиер", каза Гуцанов.

Той поиска от Радев изборите да бъдат насрочени на 20 октомври и помоли Радев да направи така, че да бъдат публични разговорите за избор на българския еврокомисар, тъй като срокът е 31 август. Президентът му отговори, че за еврокомисар водеща е изпълнителната власт, но далеч по-важно е кой ще бъде ресорът на еврокомисаря. "Този въпрос стои на дневен ред и трябва да бъде плод на общи усилия. Ако ние успеем да изработим някаква единна позиция и да застанем зад нея, това ще е най-добре", коментира Радев.

Снимка: БТА

От ИТН също намериха консултациите за безсмислени, а кръгът на кандидати за премиер - ограничен от вредните, според тях, конституционни промени.

"Аз хвърлих спасителен пояс към г-н Йорданов, не можахте да го задържите и сега отново сме всички заедно", обърна се Радев към лидера на ПГ на ИТН по повод провала на третия мандат. Йорданов се засегна и отвърна, че вината не е тяхна, а на онези, които не са го подкрепили, като даде да се разбере, че говори за ПП.

Представителят на ИТН посочи, че приема репликата на президента в кръга на шегата и посочи, че "една партия и нейният лидер имат зависимости", поради което не се е стигнало до кабинет, визирайки ПП. "Едната половинка разсъждава ограничено в собственото си съществуване. Другата половина са отговорни хора, а безотговорната половинка вие я докарахте на власт", заяви Тошко Йорданов, като похвалата му се отнасяше за ДБ.

Снимка: БТА/ЕК

"Консултацията няма смисъл, можете и сам да вземете решения, друг е въпросът, че няма избор. Вътре са хора, гравитиращи около ГЕРБ и ДПС, а демократичната част от сглобката видимо не може да контролира този процес", добави той.

Йорданов опонира на президента, че смяната на председател на НС не е незаконна, не руши парламентаризма и е процедура, която е предвидена в закона. "Нашето мнение е, че вие трябва да имате по-голям избор, но няма го имате. И основната причина са глупавите, вредни поправки в Конституцията", каза шефът на ПГ на ИТН. И той намери консултациите за безсмислени. "Вие спазвате процедурата, а всички на тази маса знаем, че трябва да го направим. Ако ПП-ДБ бяха мислили прагматично, сега президентът можеше да си е върнал правомощията и да не правим тази псевдоконсултация", заключи Йорданов.

ИЗБРАНО