"Възраждане" ще подкрепи подписката на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за отстраняване на заемащия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев. Това каза пред медиите в парламента председателят на парламентарната група (ПГ) на "Възраждане" Костадин Костадинов, който уточни, че преди малко е разговарял със съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

ПП-ДБ, по думите на Костадинов, са събрали подписите на тяхната парламентарна група без четирима депутати.

Изчерпана е цялата политическа система в България, която е "затапена от хора на Пеевски", така че един да можем да махнем сега, пак е едно добро начало. Така Костадинов отговори има ли смисъл в края на това Народно събрание да бъде сменян заемащият длъжността председател на антикорупционния орган.

Ние гласувахме срещу тези назначения, излишно е да търсите аргументация защо искаме да свалим хора, срещу които сме били против, подчерта Костадинов. Нашата позиция не се променя, ние изначално знаем, че когато един човек е предложен за пост от мнозинство на ГЕРБ и Пеевски, изборът е или с Пеевски, или против него, ние сме против Пеевски, завърши той.

Според ПП-ДБ Антон Славчев (и.ф. председател на антикорупционната комисия) системно не изпълнява служебните си задължения. Също така е една от "бухалките" на Пеевски", заяви Божидар Божанов от "Демократична България".във фейсбук. От коалицията обаче неведнъж са обвинявали Славчев, че е политически зависим. Комисията, която ръководи, беше упрекната и за отстраняването на Андрей Гюров от поста на подуправител на БНБ по доклад до трезора именно на антикорупционната комисия, която установи конфликт на интереси. Според ПП-ДБ актът е с политически подтекст, за да се елиминира Гюров от списъка на потенциалните служебни премиери..

Според съпредседателя на ДПС Делян Пеевски оставката на Антон Славчев се иска, защото е спечелил конкурс за прокурор в Градска прокуратура и се нуждаел от освобождаването от длъжността на председател, за да стане държавен обвинител при другия удобен, по думите на Пеевски, и.ф. главен прокурор Сарафов, "който отново работи за този кръг".

За подписката срещу Славчев лидерът на ДПС Делян Пеевски посъветва медиите да направят справка на кого той е освободил 200 милиона лева. "Не на Пеевски, а на Прокопиев. Това е един служител на "Мистър Кеш", проверете колко често е имал срещи с Копринков, какви са му отношенията с Иво Прокопиев и защо 200 милиона са освободени, които е трябвало да отидат в хазната", добави Пеевски.

"Събират подписи от един месец и за първия сняг кога ще падне. Как да коментирам нещо, което не знам", отсече по този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

 

ИЗБРАНО