Въпреки че съвсем скоро завърши Срещата на върха на ООН, трябва час по-скоро да се събере Съветът за сигурност, защото сме на прага на глобална война в Близкия изток. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди откриването на академичната учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Йотова поздрави българските институции "за светкавичната реакция вчера" и за това, че успяха да приберат доста от българите, живеещи в Ливан, информира БТА. С полета бяха евакуирани 89 наши сънародници, посрещнати от премиера Димитър Главчев на летище София в понеделник вечерта.

"Ще бъде направено всичко възможно сънародниците ни, които искат да се приберат в България, да го направят", увери Йотова и отбеляза, че има хора, както и лекари, които искат да останат на бойния си пост.

В отговор на въпроса дали Румен Радев ще свика КСНС, Йотова каза: "Това ще прецени президентът". Тя уточни, че държавният глава е информиран всяка една минута за ситуацията в Близкия изток. 

"Държавният глава е информиран и ще вземе своите решения, заедно с останалите институции", добави вицепрезидентът.

Израелската армия нанесе най-малко два въздушни удара по южни райони на Бейрут през нощта, а израелският кабинет обяви началото на сухопътна офанзива, след като бяха струпани войски и танкове по границата с Южен Ливан. Държавният департамент на САЩ съобщи, че е бил информиран от Израел за ограничени сухопътни операции в Ливан.