Имаме готовност да представим проектобюджет за догодина в рамките на срока, който се изисква. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти, след като откри реконструирания гранично-контролно пропускателен пункт (ГКПП) "Калотина". Главчев допълни, че екипът на Министерството на финансите имат готовност, но проектът няма да бъде представен преди парламентарните избори.

Няма да го представим преди да минат изборите. Ако се представи преди това, изкушенията в Народното събрание ще са много големи, посочи премиерът, цитиран от БТА.

На въпрос на журналисти с какви параметри ще бъде държавният бюджет за следващата година, Главчев отговори: "Когато бъде представен, всички ще разберете".

Попитан дали в него ще бъде заложен дефицит под 3%, премиерът коментира: "Така би трябвало, нали целта ни е еврозоната. Такъв вариант имаме готовност да представим. Това е работа и на народните представители - дали ще приемат такъв вариант".

По думите му равнището на цените в България започва да влиза в критерия за еврозоната.

Служебният министър-председател коментира и как върви подготовката за изборите. "Чудесно. На нас ни помага това, че имаме опит от предишния път. Тогава никой не каза, че има проблем с изборите. Тези ще са малко по-сложни, предвид взаимоотношенията в някои партии. Въпреки това ние сме взели мерки да протекат по нормален начин, в рамките на Изборния кодекс", отбеляза Главчев.

"Вчера решихме проблема и със склада за машините за гласуване. Не е много добре така да се поставят условия в последния момент от страна на наемодатели, но изпълняваме. Правим всичко, за да може изборите да бъдат честни, свободни и прозрачни", съобщи още той.

Премиерът обясни още, че днес около обяд се надяваме, че обстоятелствата ще бъдат благоприятни и полетът до Ливан ще бъде осъществен.

Той уточни, че Авиоотрядът е имал готовност още вчера да тръгне за втори полет до Ливан. По думите му до момента са записани 61 български граждани с напълно изрядни документи, с които да могат да се качат в самолета. Главчев добави, че , ако самолетът до обяд не се напълни с наши сънародници, ще бъдат предложени места за граждани на страни-членки на ЕС.

Вчера първите евакуирани българи от Ливан се прибраха с полет от Бейрут.

Димитър Главчев припомни, че по данни на Министерството на външните работи и на посолството ни там, в Ливан има 400 български граждани. От тях 89 бяха евакуирани вчера, припомни той.

"Във всеки един момент могат да се появяват и други желаещи за евакуация. Аз предпочетох да осъществим по-бързо полета, докато има възможност за такъв полет, тъй като виждате, че е много динамична ситуацията", коментира Димитър Главчев. Той допълни, че евакуацията зависи също и от обработката на документите в българското посолство.

Служебният премиер увери, че българските и партньорските им служби следят ситуацията. "Тук е моментът да благодарим на нашите и партньорските служби, които много спомогнаха да се осъществи вчерашния полет. За днешния ни оказват също съдействие всички съюзници и наши партньорски служби", обясни той.

На въпрос каква е позицията на България за операцията на Израел в Ливан, премиерът отговори: "Позицията на България трябва да е изразена и да е ясна. Не знам каква промяна очаквате в позицията. Позицията на България е като позицията на всички държави членки на Европейския съюз. Каквото е европейската позиция, такава е и българската".

Попитан как близостта на този конфликт ще промени средата на сигурност в региона, служебният министър-председател подчерта: "Отдавна средата е променена. Това е едно огнище на напрежение, което не влияе добре. НАТО като блок взима своите мерки и е подготвено да реагира на ситуацията. Не е приятно, меко казано, това, което се случва. Нестабилна е средата. От много време се следи ситуацията, очакваше се такова развитие".

Димитър Главчев отговори и на въпрос каква е информацията относно българските моряци в Йемен. "Има поражения по пристанището, корабът не е пострадал, както и българските заложници не са пострадали. Посочени са координатите, където се намират българските заложници и плавателният съд. Виждате, че когато се осъществяват операции, те са доста прецизни. Всички институции полагаме усилия да бъдат освободени. Лошото е, че във връзка с това, което се случва в момента, още повече се усложнява ситуацията при хутите в Йемен", каза служебният премиер.

"Не сме преставали още от самото начало да полагаме усилия. Включи се и евродепутатът Елена Йончева. Ние ѝ оказахме логистично съдействие. Трудно е и много деликатно. Трябва да сме внимателни в действията си, защото хутите са много чувствителни и са поставили условия, които по-добре да не ги споделям. Не мога да ги споделя, много е деликатно. Най-важно е да спасим двамата българи", допълни още Димитър Главчев.