Най-важното в момента е извеждането на българските граждани от Ливан, каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.

"Искам да поздравя екипажа на правителствения самолет, службите за сигурност, министерствата на отбраната и транспорта, които работят усилено да осигурят безопасен коридор, така че да бъдат изведени нашите сънародници от Ливан. Това е най-важната задача към момента", каза Радев. 

Той благодари на отговорните институции за усилията им за осъществяването на евакуацията и осигуряването на безопасен коридор по въздух.

По думите му ескалацията на конфликта в Близкия изток има потенциал да застраши мира в целия регион. Тя трябва да спре. 

"Ескалацията на конфликта има потенциал да застраши мира в целия регион. Затова вчера видяхте и призивите и на Генералния секретар на ООН - Антонио Гутериш, и на президента на САЩ - г-н Байдън, и дипломат номер едно на ЕС - Жозеп Борел, за въздържане от сухопътна операция в Ливан. Това означава едно повишаване на риска, започнаха удари и в Сирия, така че аз също призовах от трибуната на ООН за сдържаност, за разум. Време е спиралата от насилие и страдание в Близкия изток да спре, но това изисква не само усилия от въвлечените страни, а и последователни усилия от цялата международна общност", каза той.

Президентът каза, че очаква отговор от страна на "Хизбула" под формата на терористични атаки:

"Като виждаме огромната разлика във военния потенциал на "Хизбула" срещу една от най-високотехнологичните армии в света, като резултат съдим и може да се очаква отговор с асиметрични средства, тоест с терористични атаки."

Радев каза още, че продължават опитите за освобождаване на българските моряци на кораба "Галакси Лийдър", който е в плен на хутите вече 10 месеца.

"От миналата година съм водил разговори с правителствени и държавни ръководители от региона. В момента това, което се случва и в Йемен не е благоприятна ситуация, но въпреки това продължаваме по всякакъв начин да държим каналите за комуникация отворени. Оценката на риска за нас все пак е вероятността от повишаване на миграционния натиск към България", обясни Радев.

Първите български граждани, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха снощи с полет от Бейрут, извършен с правителствения самолет "Еърбъс" от екип на Държавния авиационен оператор. Те бяха посрещнати на правителствения терминал на летище София от служебния премиер Димитър Главчев, министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. С полета бяха евакуирани 89 наши сънародници.

България е силно притеснена от влошаващата се ситуация в Близкия Изток, каза постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров на извънредното видеоконферентно заседание на Съвет "Външни работи".