Министерството на туризма предлага националните курорти, които са включени отделно като регулация с промените в Закона за туризма, да бъдат извадени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба, съобщи министър Николина Ангелкова. Тя участва в петата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Идеята е консултативният съвет по въпросите за туризма да определи при интерес от страна на обществото дали даден национален курорт да се раздели на зони за забавление, за семеен отдих. Според министъра така ще бъде намерен баланс и ще се отговори на интересите на туристите, които няма да имат грешни очаквания от избора си за почивка.

Министърът уточни, че това са предложения за промени в ресорния Закон за туризма, но те ще рефлектират и в закона за шума.

С други предложения за промени в Закона за туризма с определяне на статута на националните курорти се предвижда, ако на територията на даден курорт има възможност да се правят няколко вида туризъм - семеен, парти, СПА и уелнес, да може да се обособят различни зони на територията на курорта, където това да се случва, обясни министърът.

Така, когато се прави избор за почивка, всеки ще е наясно какво го очаква. Като знае, че отива някъде, където е парти зона, очевидно няма да спи, а където е място за семеен отдих, а се превишават нормите за шум, нарушителят ще бъде санкциониран, обясни идеята министърът.

В отговор на въпрос за картите с дюни на плажа "Корал", Ангелкова каза, че министерството не се занимава с изработването на специализирани карти, а това е задължение на Агенцията по геодезия и кадастър. Ясно е записано в закона, че върху дюните не трябва да има нищо, каза министърът и допълни, че по темата ще бъде изискана проверка.

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи още, че се надява промените в Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене до края на годината да са факт; с тях се облекчава работата на бизнеса с отпадането на изискването за 19 документа в отделните режими. Тя изтъкна още, че е започнало разработването на специален софтуер за електронно подаване на документи за категоризация и прекатегоризация, за да може максимално да се електронизират услугите на ведомството и да отпадне необходимостта от хартиен носител.

Министърът изрази надежда също през следващия летен сезон да може да се направи пилотното въвеждане на системата, с която се свързват регистрите на местата за наставяне с тези на НАП и МВР по защитени канали.