Заведенията по Слънчев бряг, които вицепремиерът Валери Симеонов иска да затвори, са законни от гледна точка на Министерството на туризма. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова, която пред Нова тв коментира намеренията на Симеонов да събори някои от най-емблематичните заведения като Какао бийч.

"Вчера направихме проверка на всички плажове на Слънчев бряг, за да се уверим че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Всички обекти, които са разположени специално на Слънчев бряг-юг, изцяло попадат от одобрената от мен схема. Те са там от 10 години, съвпада тяхната квадратура, но мога да ви уверя, че плажовете на Слънчев бряг са най инспектираните по Черноморието от всички институции", обясни Ангелкова, като посочи че миналата година проверките там са били над 100.

Тя допълни, че всички заведения по плажа, които и вицепремиерът Валери Симеонов провери, отговарят на изискването на закона да не надхвърлят 2 процента от площта на плажа. В закона не е уточнена конкретна квадратура и обектите напълно отговарят на одобрената схема.

Ангелкова напомни, че миналата година също са правени проверки и районната строителна инспекция в Бургас е информирала министерството, че заведенията отговарят на изискванията за преместваеми обекти.

"Коментирам това, което е в рамките на моите компетенции и това което имаме като доклади от останалите институции. Предстоят да се направят и проверки, но към нас няма постъпила информация на този етап", каза Ангелкова и уточни, че нейното министерство не е органът, който трябва да реши дали тези обекти трябва да бъдат премахнати или не.