Ситуацията е изключително тревожна, особено в селата Брестник, Брестовица, Марково, Цалапица, както и в редица села от Първомайско.
И тази година големите винари тотално отказаха да изкупуват грозде от случайни фермери. Повечето от избите разчитат на суровина от собствени лозя и малко от чужди, но при условие на предварително сключени договори и строг целогодишен контрол върху начина на отглеждане на масивите.
90 на сто от малките собственици на лозя са в шах и се чудят къде да пласират гроздето си от тазгодишната реколта. В разгара на гроздобера цената за килограм грозде върви от 30 до 40 стотинки, но се очаква да падне до 20.
Според Закона за виното и спиртните напитки едно домакинство може да преработи за собствена консумация до 1 тон грозде. Ако реши да произвежда повече, трябва да си регистрира винарска изба.
Заради всички тези проблеми в събота лозари от района на община Свиленград се събраха на протест в граничното село Капитан Андреево срещу ниските изкупни цени на гроздето. Производителите поискаха да бъдат въведени регулатори, които да гарантират изкупуването на гроздето над себестойността му, за да имат средства да реинвестират в лозята си.