Всяка трета къща на село става винпром

Всяка трета селска къща в Пловдивско става мини винпром. Тонове грозде ще се превърнат във вино и ракия в домашни условия. Колкото и да е рисковано, това е единственото спасение за дребните гроздопроизводители, за чиято реколта няма купувачи, съобщи вестник "Марица".

Обратно в новината

Коментари - Всяка трета къща на село става винпром | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поредното промиване на мозъци.. Виждате ли ,ако си правите домашно вино и ракия те са вредни.Да вредни но за кого дали за големите производители на алкохол,или за това,че няма да бъде начислен данък и акцизи.Да не би преди нашите деди да са ползвали купени спиртни напитки?

КокапакиJack Western са съвършено прави! Подкрепям ги напълно! Не напразно се казва: Съединвнивто прави силата! Но изглежда горе не мохат или не искат да го проумеят. 20 стотинки за килограм грозде - това е подигравка с производителя, който се е трепал цяла година - копане, рязане, пръскане, бране, транспорт... Необходима е бърза промяна на закона за виното и спиртните напитки и повишаване на изкупните цени на гроздето, особено за дребните производители, и премахване на нелоялната конкуренция от страна на 'Винпроми другите едри производители.

Абе тиквар,дядо ти и прадядо ти да не са пили само ракия от Винпром бе?Който вари ракия отдавна знае как да очиства метиловият алкохол.Отравяния по-скоро ще има от този на Винпрома,защото ракията им е микс от спирт,винен концентрат и есенции.Пък спирта може и го заместват с по-евтин,но не винаги той е по-качествен.

Аз си купувам домашна силистренска кайсиева по 7 кинта литъра. Ракията е перфектна (двегодишна), не като боклуците, които винпромите правят. Дано има повече такова контрабндно домашно производство.

Няма лошо! Колкото може повече дребни производители да достигат до пазара - толкова по-добре! Така ще има огромен избор на вина и то ОТ ГРОЗДЕ. Големите производители правят вината от всичко друго, а гроздето май почти липсва! Същото важи и за млякото и сиренето! Дребните производители почти нямат възможност да произведат сирене с растителни мазнини.

Аз за 20 стотинки килограм грозде не давам. Добре гледано каберне е с цена около 0,9 - 1 лв. Можете да го проверите по форумите. Коментирам нормална цена на мелнишко вино. Този тип вина се продават по кръчмите в Банско и другите планински курорти. Ако някога сте пили наистина хубаво домашно вино, то е от истинско ГРОЗДЕ.

Явно грам понятие си нямаш по въпроса, ама пак пишеш. Я ела като заколим прасето да изпиеме една кофа ДОМАШНО вино и да видиш как живота вече придобива смисъл!!

Избата ми е пълна с домашна ракия и вино.Кайсиева,крушов правено от плодове а не от спирт.Така е било и така ще бъде.Никой не може да ме спре и да ме накара да пия винпромските боклуци.И оставете.Много добре знам как да си я дестилирам,че да няма вредни алкохоли.Не берете грижа за това и не плашете хората.

Естествен резултат от това ,че не се сдружават и не откриват собствени магазини в градовете.Биха могли да продават плодове и зеленчуци на много по-добри цени от тези на които чакат да им ги изкупят .Така губят и те а и ние в градовете сме принудени да пълним джобовете на прекупвачи и монополизирали пазара играчи вместо да купуваме повече плодове и зеленчуци по-евтино и направо от производителите.Така ще се избегне и нелоялната конкуренция от внос.Дребните производители ще бъдат винаги зле докато не се обединят и не излязат направо на пазара-това го е доказал българския опит още преди 09.09.1944г.Такива сдружения са се наричали кооперации.Млекопрои също сами винаги ще са зависими и едва оцеляващи ако не се сдружават ,не направят собствени мандри и не излязат направо на българския пазар.Нашите прадеди са открили пътя но кой се сеща за това и грешките се повтарят.

Всички тези дето твърдят, че само скъпото вино се правело от грозе - ами да ви кажа, но има винпроми (около 90%), дето на изкупен тон грозде продават тон и половина вина и поне тон ракия. А сега кажете от къде идва разликата. Смятате ли, че имат различни лини където си произвеждат хубавото и лошото вино? Моят опит сочи, че от тон грозде мога да направя около 450 литра вино и около 50 литра ракия от джибрите. Същевремено терминала за ратоварване на спирт в Бургас почна да конкурира по размер нефтеният.

Vsi4ki golemi bivshi direktori ysvoiha parite,a za nas po-drebnite_POKAZALE

Не е редно разбира се, но за съжаление хората гледат поне да не са на загуба. Ще направят, вино и ако не смогнат да го продадат ще го сварят на парцуца и хич да не е тук там ще я пробутат, но наистина не следва това да бъде политиката на производителите на грозде. Просто ще нарасне пак процента на изтровените с домашни ракии, защото малцина знаят как да филтрират вредните съставки. Миришело им на казан, значи е добра, но колко е процентът на метиловия алкохол хала -хабер си нямат, а и не е само той! Ще има бум на ослепяване и осакатяване, ще видите!!!

Какво скимтът тези селяни, когато цена от 20 ст. за някои сортове грозде е съвсем прилична. Вероятно искат с декар лозе милионери да стават.

Нямам нищо против. Правете, щото през зимата искам да купувам вино и ракия. Ще купувам от такива производители, а не от Пещера и Карнобат, защото искам в ракята и виното да има грозде.

Това го има от 1300 години ! И не е от вчера! Не всяка трета, във всяка къща има домашна ракия или Вино а ако сложат и данък на това нека дойдат у нас да ме проверяват ще има ... гьостерица!

От 6 кг. грозде се получава 2,5-3л. вино при това перфектно.Над 24 градуса захарност виното не прави бурна ферментация.Втората цедка също не е лоша,но няма тези вкусови качества.

Произвеждам вино. От 6 кг. грозде сорт каберне се получава 1 л. качествено вино. Колко трябва да струва тогава 1 бутилка от 700 гр. Няма конкурс в района на Сандански който да не съм печелил. Но с качествено вино. моят съвет е да не купувате от тази напитка на цена по ниска от 3-4 лв. защото има измама.

без едно за всичко друго си прав. но където са 20000 дка е бизнес. ако е колхоз - виното си е натурално. а ти си резултат от някой спонтанен митинг на подскачащи.

Аз не съм от клиентите на големите винпроми. А пия. Само домашно. Купувам от проверени производители, от които съм купувал години наред и да ви кажа, като изпия 200 грама домашна ракия вечерта, на сутринта ми е свежо. Досега не съм пробвал да изпия 200 грама промишлен алкохол, щото и след 150 ми е ставало като натровено, а беше уж марково.

Ще ми сложат датчик на дядовия.И е виновен не някой ,а този който докара малоумника тук.И с просто око се вижда в чия полза работи.Нещо за преведения милиард на МВФ за СПТ да кажеш?За увеличенит максимални пенсии при положение,че другите са замразени?Не ми дрънкай за зимните температури,за това пиши,подлога!

Не си прав, справка: Австралия, Чили...

Взимам повод от заглавието - ..., защото и без това останалите две вече са такива!

Винпромите докопаха дебела пачка от ЕС , затварят цикъла и разбиват дребните производители. После кой ще ми каже че ЕС не финансира мафията ? Вместо да се създадат стотици малки дестилерии и винарни - огромни масиви на мафията, от които най-често местното население няма почти никаква изгода. Интересен факт е, че някой /а вероятно всички/ от големите винпроми години наред не плащаха акцизи, само лапаха като обезумели. Не купувайте производството на големите играчи ! Те са доказали, че не са партньори на малкия бизнес , а врагове ! Обединявайте се дребни производители, в организации за защита на правата ви. И продавайте на такива като мене...не сме малко.

Напълно съм съгласен с ПЕХ. човек ако не си го направи или някой добър познат да му направи вино и ракия, никога не може да е сигурен за качеството. Нашите винпроми най-вероятно изнасят добра продукция в чужбина, но мой близък технолог в голям винпром ми сподели, че бутилка вино по-евтина от 15лв е чиста промивка на бъчвите. В домашни условия сигурно може да се направи за 10 пъти по-малко пари. Ракиите вече се правят само от спирт и есенция..

Виното е повече приказка отколкото питие. Навсякъде из света се подчертава че виното се прави от малки лозови масиви, ръчно, гроздето се носи в кошове или дървени съдове , отлежава по манастири и други интересни места. И е истинско! Това продава виното, това е приказката. А у нас разрешиха на някои лица по 20-30 и повече хиляди декара лозя. Там отидоха всички пари от ЕС за лозарство. Но при 20000 декара няма приказка, а има колхоз! Комунистически колхоз - затова няма качество, няма пазар, няма нищо. Затова ще се правят вино и ракия по дворовете и избите вкъщи.

На българина все някой трябва да му е виновен. Като на питанка Дянков. Що не питаш Дянков как ще вдигне температурите зимата, че иначе ще ни е студено. Или пък имаш собствен винпром и се сърдиш, че ще ти слагат датчик?

Датчици на изходите на всеки българин! И да плаща акциз според количеството и качеството на приетия алкохол! Датчиците да са за сметка на всеки българин(независимо от етническо и религиозно самосъзнание)!

Най обичам домашната ракия и вино. Това дето ни го пробутват т.нар. винпроми са пълни боклуци. Дано има повече такива домашни производители и да са по-достъпни!

Европа наля парички в големите производители и те закупиха собствени земи и насяха собствени лозя. Тези пари бяха подарък от ЕС за винпромите. Т.е. по този начин ЕК нарочно съсипа малкия бизнес в този бранш. Очаквайте скоро и в други браншове.

Дянкоов,да не забравиш да им сложиш датчици и на тях?

Не си прав, справка: Австралия, Чили...

Взимам повод от заглавието - ..., защото и без това останалите две вече са такива!