До края на годината ще има износ от 7500 гигаватчаса, за 2009 г. изнесената електроенергия е била 3693 гигаватчаса, а през 2006 г., която е била най-силната досега по износ на енергия - 6900 гигаватчаса.

Така НЕК поставя рекорд от създаването си, съобщи изпълнителният директор на компанията Красимир Първанов, цитиран от БТА. Той обясни този резултат с добре организираните тръжни процедури на НЕК от началото на годината и съответно по-добрия продукт, който компанията предлага.

Първанов посочи, че от началото на годината НЕК е успяла да повиши цените на електроенергията на Балканите с 2-3 евро. Средната продажна цена на НЕК е 45 евро на мегават. Много по-атрактивна цена е постигната при търга за износ на електроенергия към Турция. НЕК трябва да започне за изнася по 500 мегавата електроенергия за южната ни съседка от началото на 2011 г., но засега Турция не е подготвила преносната си система, така че да може да работи в синхрон с нашата.

Очакваме да се превърнем в лидер в износа на ток на Балканите, макар че Румъния вече се явява конкурент, каза Първанов. Гърция обаче разчита на ток от България, водят се разговори и за директен електропровод към Италия.

През тази година потреблението на електроенергия в страната се очаква да отбележи ръст от 1,5% спрямо миналата година, а през следващата - да се повиши с от 5 до 8%.
Шефът на НЕК не очаква проблеми с електроснабдяването в зимните курорти Банско и Пампорово. Единственият проблем, според него, е Боровец. Той обясни, че в този курорт "захранването на 110 киловолта е едностранно" и в момента приключват учредителните процедури за изграждане на нов електропровод 110 киловолта Дупница-Самоков.